Борислав Сарафов: Сърбия едва ли ще върне Цветан Василев в България

ОFFNews 28 януари 2015 в 20:44 5298 3

Борислав Сарафов

Сръбските власти едва ли ще върнат Цветан Василев в България, като се има предвид, че през изминалите 6 месеца забавят екстрадицията. Това каза в студиото на БНТ зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

По повод излезлия по-рано днес доклад на Европейската комисия Сарафов обяви, че докладът е положителен за прокуратурата и това не е изненадващо, тъй като "имаме резултати и успехи".

Според него похвалите към ведомството са няколко – освен децентрализацията на прокуратурата, видим напредък по дела за корупция, макар че все още процентът на осъдителните присъди е нисък.

"Държавата във всеки един момент е по-силна от организираната престъпност. Редица фигури от ъндърграунда, като Златко Баретата, са осъдени, а други се укриха - като братя Галеви и Брендо", допълни Сарафов.

„Има невъзможност да се изпълнят присъдите, има системна грешка, в момента има проблем, а няма виновни за него. Необходимо е ново законодателство”, посочи зам.-главният прокурор, като допълни, че според него електронната гривна за хора с присъда изглежда добро решение на пръв поглед. 

"БОРКОР се оценява негативно в доклада на ЕК според мен напълно заслужено. Страшна тайна е какво върши БОРКОР. Извършва някаква аналитична дейност, но тези доклади нямат никаква стойност", коментира Борислав Сарафов по друга точка от последния мониторинг доклад на Европейската комисия за България. 

Сарафов каза още, че Бойко Борисов бил голям стимул за разследващите, ангажирани с последните показни убийства.

"В крайна сметка той е ръководител на изпълнителната власт, той даде кураж, професионални мнения и становища. Те бяха полезни за разследващите, уточни още той", каза още Сарафов.

За случая с изчезването на Черния Роди от страната дни преди разкритията срещу него, зам.-главния прокурор заяви, че това е случайност. По думите му в момента се подготвят документите за издирването му с европейска заповед.

Сарафов коментира и кражбата на личния си автомобил.

"Колата я няма, намериха само сервизната й книжка. Но тя беше застрахована и вече ми е платена, купих си нова, да се надяваме, че няма да бъде открадната", завърши той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови