Болничен по мейл от януари 2015 г. ще осигурява по-бързо обезщетение

Нели Чолашка 19 септември 2014 в 12:57 8456 2

От януари 2015 г. лекарите ще изпращат болничните листове по електронен път в Националния осигурителен институт и това ще спести много време на работниците и работодателите.

За тази мярка напомни Националният осигурителен институт (НОИ) в третия бюлетин на ведомството за тази година.

Докторите ще имат ангажимент да изпратят на НОИ веднага издадените болнични листове, а в случаите на липса на интернет връзка в момента - до 7 дни.

Сега лекарите издават хартиени болнични, които се представят пред работодателите. След това работодателят трябва да занесе болничните в НОИ за обезщетение.

От следващата година обаче лекарите ще изпращат болничните в НОИ направо по имейл, а пациентите ще получават лист, който ще трябва да представят пред работодателя си.

Целта на промяната е да се намали срокът за обработка на болничните и изплащането на обезщетението, който в момента е 15 дни след подаването му в НОИ.

Времето за достигането до обезщетението обаче е по-дълъг, защото към това се прибавя и времето, за което документът достига до осигурителния институт. След това пък служителите в НОИ нанасят на ръка данните в системата и едва след това се стига до изплащането на обезщетението.

Целият този процес ще бъде съкратен многократно с електронната система, уверяват от НОИ.

Има гратисен период до 30 юни следващата година, в който НОИ ще приема болнични и на хартиен носител.

За съжаление решенията на ТЕЛК все още няма да се подават по електронен път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!