БХК: Оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция

OFFNews 01 юли 2015 в 13:13 4189 44

Оставянето на семейства без покрив в Гърмен е расистка акция, която нарушава три международни договора, заради което страната ни може да бъде съдена, смята Българският хелзинкски комитет (БХК). 

Според БХК разрушаването на четирите къщи в Гърмен е станало под обществен натиск като "колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица в Гърмен и без оглед на индивидуалното положение на живущите в тях". Припомняме, че в медиите излезе информация, че хората останали без дом, няма къде да нощуват, а кметът на Гърмен Минка Капитанова заяви, че общината няма възможност да им предостави жилища.

БХК е категоричен, че разрушаването на единствените домове на бедни семейства и то без да им бъде осигурен алтернативен подслон е нарушение на правото на личен и семеен живот, както и на правото на жилище. 

От Българския хелзинкски комитет припомнят, че досега три различни международни органа (Европейски съд (ЕС), Комитета по правата на човека на ООН, както и Европейският комитет по социални права ) са се произнасяли с осъдителни решения срещу България. Тези три органа са установили нарушения на три международни договора, по които българската държава е страна.

За разрушените къщи в Гърмен България също може да бъде съдена, тъй като решението да се съборят къщите и следователно да се оставят хората, живеещи в постройките, без дом е насочено към ромите, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до техните жилища. Това, според БХК, е драстичен случай на расова дискриминация, забранена както от нашата Конституция, така и от международното право. 

От Българския хелзинкски комитет призовават властите да не разрушават повече къщи и незабавно да намерят подслон на хората, останали без дом. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!