Ахмед Муса Ахмед остава в ареста за 72 часа

ОFFNews 26 ноември 2014 в 15:27 2817 2

Ахмед Муса Ахмед .
Ахмед Муса Ахмед.

Окръжната прокуратура в Пазарджик e повдигнала обвинение срещу Ахмед Муса Ахмед за участие в група, подстрекаваща към война и за налагането на антидемократична идеология, като е удължила престоя му в затвора на 72 часа, съобщи БНР.

Същите обвинения ще бъдат повдигнати на още 5 от арестуваните при акцията на ДАНС.

"Като в рамките на тези 72 часа, ще видим дали прокурорът ще внесе искане за взимане на постоянна мярка, която обаче има правото да вземе само съда. Предполагам, че ще бъдат повдигнати обвинения на още 5-6 души. Ахмед не се признава за виновен и ми обясни, че няма отношение към това, в което го обвиняват", заяви адвокатът на Муса Ахмед Елвира Панкова.

Обстановката в квартал "Изток" е спокойна, засиленото полицейско присъствие остава.

Освободените отказаха да коментират подробности, но техни близки споделиха, че при престоя им в ареста не е имало полицейски натиск над тях.

Специализираната операция срещу проповядването на война и на антидемократична идеология беше проведена в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково.

Претърсени са над 40 адреса и са иззети множество веществени доказателства, съобщават от ДАНС.

В Пазарджик са арестувани шест души – петима мъже и една жена. Акцията е започнала след 7 часа, малко след сутрешната молитва. Претърсени са джамията "Абу Бекир" и над 30 частни жилища. Иззети са компютри, голямо количество литература и видеоматериали.

В Пловдив специализираната операция се проведе на територията на двата най-големи ромски квартала в града - "Столипиново" и "Шекер махала".

Ромският квартал "Лозница" в Асеновград също е бил блокиран от полиция и жандармерия тази сутрин. Арестуван и отведен на разпит в районното полицейско управление е ходжата, известен като Тефик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови