"Аладин": Имаме запис как от БАБХ ни искат 10 хил. лева подкуп

Ивайло Анев 21 май 2015 в 17:00 27072 15

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Собственикът на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан на днешната пресконференция.

След като преди дни един от най-големите производители на пилешко месо за дюнери „Аладин фуудс" се оплакаха от рекет от страна на Агенцията по храните, днес собственикът на фирмата - Аладин Харфан, обяви, че има доказателства за искането на "такса спокойствие" от Агенцията.

От фирмата обявиха, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е поискала подкуп от 10  хил. лева, за да не затваря производството на "Аладин". "На следващия ден таксата скочи на 10 000 евро и аз отказах – утре ще поискат 20 - 30", обясни собственикът.

Харфан е категоричен, че притежава запис от срещата, с който може да докаже, че му е искан подкуп. 

"След моя отказ от БАБХ ни затвориха фабриката за обработка на пилешко месо и склада за търговия на едро в периода юни-юли м.г., заплашиха външните ни клиенти с проверки и затваряне на техните обекти, за да не купуват от нас", разказа собственикът.

По думите му с безпрецедентна вътрешна заповед целият екип на Агенцията по храните е бил впрегнат да проверява ежедневно всички обекти и производства на компанията в цялата страна. "Резултатът от тези злонамерени умишлени действия на БАБХ се изразява в 650 000 лева преки загуби и загуби от оборот в размер на 30% от загубени клиенти на едро", разкри още Харфат.

По време на разследването при извършваните периодични проверки от БАБХ нарушения в "Аладин фуудс" не са установени, обясни той.

По повод на извършените тогава проверки от Агенцията фирмата депозира жалба в Главна дирекция на Националната полиция, отдел Корупция, където извършват разследване за превишаване правата на длъжностните лица от БАБХ под надзора на Главна прокуратура.

"Натискът беше подновен отново, след като получих устно уведомление, че разследването за корупция е спряно. Десетина дни по-късно служителите на БАБХ пак дойдоха във фабриката ни в град Съединение и на 20 април т.г. отново затвориха фабриката, без да мотивират тази крайна мярка, разказва Аладин Харфан.

Според него целта е да му причинят максимално големи загуби и да го използват като пример за назидание, за да покажат на останалите в бранша какво ще им се случи при отказ да си плащат "таксата спокойствие".

По думите на изпълнителния директор на фирмата Александър Блажев затварянето на фабриката е нанесло вреди в размер на над 200 хил. лева.

"Затварянето на транжорната и склада през 2014 г. ни превърна от едно успешно, модерно и добре развиващо се предприятие в нерентабилно дружество", заяви още той.

Според Биляна Томова, мениджър "Бизнес развитие", налаганата административна мярка при всички случаи трябва да съответства на констатираните нарушения и да бъде изрично обоснована.

"В противен случай се дава възможност на държавните органи да упражняват превратно дадената им от закона власт и да оказват натиск върху проверяваните производители и търговци на храни, да злоупотребяват със служебното си положение и драстично да превишават правомощията си, като създават корупционни практики", категорична беше Томова.

Тя представи и доказателство за това, че фирмата е изрядна - фактът, че на 17 април 2015 г. "Аладин Фуудс" е получила сертификат за безопасност на храните от международната компания Интратек. "Само три дни по-късно БАБХ ни затвори", каза с усмивка Биляна Томова. 

"Досега никога не съм плащал рекет и няма да го направя, надявам се на подкрепа от всички засегнати, както от колегите в бранша, така и от потребителите. Ако някой ден чуете, че "Аладин Фуудс" вече произвежда в Румъния, значи не съм успял", завърши собственикът Аладин Харфан.

По повод на разкритияра на Харфан за това, че му е искан подкуп, директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов обяви, че тези твърдения са абсолютна клевета.

Имаше разследване на службите, но то завърши без резултат, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!