Български учени произведоха ток от сероводород в Черно море

OFFNews 26 август 2014 в 14:19 18328 14

Български учени произведоха ток от сероводород в Черно море

Снимка freeimages.com

Екип от български и чужди учени са успели да произведат ток от сероводорода в Черно море. Все още обаче методът не може да се използва за промишлено производство, съобщава БНР.

Произведохме електродвижеща сила и имахме един доста висок коефициент на полезно действие. Токът все още не е достатъчно силен, за да можем да приложим нашия метод като промишелено решение. Надяваме се до края на годината, да набележим с нашите колеги от Грузия и Румъния мерки и условия, които да експериментираме през останалите месеци на проекта. Надяваме се в края на годината вече да имаме решение, каза професор Венко Бешков от Института по инженерна химия към БАН.

Учените успели да произведат ток от газ, добит на 1 км дълбочина.

Експериментът беше планиран още в началото на проекта. Целта на експериментите бяха да се проверят резултатите, получени в лабораторни условия в София, най-вече по-голяма пилотна иснсталация, както и да се работи с реални морски води, извлечени от голяма дълбочина, стигнахме до хиляда метра

Оказа се, че работата с реални морски води е по-добра, по-изгодна и по-успешна, отолкото с моделните разтвори които направихме в София, т, е. тя благоприятства за постигане на по-високи напрежения и и по-висока електродвижеща сила на горивната клетка, която ние експериментирахме, обясни проф. Бешков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!