Алън Тюринг за леопардовите петна

ОFFNews 26 януари 2015 в 15:19 6882 8

Снимка WWF

Как и защо се появяват петната и ивиците по кожите на някои животни? Това може да е на пръв поглед детски въпрос, но зад него се крие един удивителен по своята красота природен процес. 

Първият опит да се отговори е на Алън Тюринг, прародител на всички компютърни науки и пионер в областта на изкуствения интелект. На този изключителен учен е посветен филма "Игра на кодове", чиято премиера бе неотдавна.

Окраската често служи за маскировка и тъй като има определена роля за оцеляването на вида, тази информация се предава по наследство. Леопардовите петна, например, не са идентични за всеки екземпляр от този вид, но въпреки това са ясно различими от тигровите.

Всъщност, Тюринг не се е интересувал пряко от механизма, определящ окраската на животните, а по-скоро от законите на химичните и биопроцеси в  неравновесните системи.

Тюринг публикува изследванията си през 1952г., но първото експериментално потвърждение на идеите му става през 1998г. Следват серия от други доказателства и днес статията Тюринг вече се е превърнала в класика. На нея се позовават не само химици и физици, но и много биолози, които изучават подобни явления у живите същества и то не само процесите, водещи до появата на ивици или петна. 

Повече за модела на Тюринг в: Алън Тюринг за леопардовите петна и ивиците на зебрата

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови