Съкровище от парижкия "Лувър" гостува в София (галерия)

ОFFNews 22 май 2015 в 17:15 10672 4

Снимка Стефан Марков / Булфото

Купа с емблема женски бюст, наречена „Купа с Африка“. Съкровище от Боскореале.

Тази вечер Националният археологически институт с музей при БАН ще открие за посетители две изложби - „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ и „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“.

Колекцията “Съкровището от Боскореале“ e първото гостуване на предмети от "Лувъра" в България през последните 30 години. Изложбата представя едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на френския музей – съкровището от Боскореале. Тя показва богатството и изтънчения вкус на римските аристократи около началото на новата ера.

„Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“  е резултат от съвместната работа на Националния археологически институт с музей и Регионалeн исторически музей Стара Загора.

Тя представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на villa rustica, построена през I в. сл. Хр. в местността „Чаталка“, разположена близо до гр. Стара Загора. В изложбата участват изключително ценни находки от надгробната могила Рошава Драгана, в която са били погребани някои от членовете на фамилията, владяла това имение, както и от други могили, които принадлежат на некропола на вилата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови