Рашидов с рицарски портрет на изложба във Филхармонията

Симона Костадинова 24 април 2015 в 18:00 9441 9

Картината, на която Вежди Рашидов е изобразен като рицар

Картина, изобразяваща като рицар критикувания напоследък министър на културата Вежди Рашидов, е поставена на видно място в Софийската филхармония, видя репортер на OFFNews.

Платното с "рицаря" Рашидов е дело на оперния певец Емил Понорски и е част от изложба, наречена "Светът през погледа на един артист". В нея има и портрети на Кристалина Георгиева, Андрей Слабаков, Райна Кабаиванска. Никой от тях не е позирал на художника, творбите са направени по снимки.

Потърсихме автора Емил Понорски, за да ни разкаже какво го е мотивирало да изобрази Рашидов, срещу когото има протести, включително и днес, с искане той да си подаде оставката. Недоволството, трупано срещу Рашидов заради редица негови решения и изказвания, избухна преди дни след скандала с камерен ансамбъл "Йоан Кукузел Ангелогласният". Един хорист бе изгонен, а втори напусна в знак на солидарност, защото си позволиха да повдигнат въпроса с мизерното заплащане на хората на културата в България.

Оказа се, че днес Емил Понорски съвсем не би нарисувал Вежди Рашидов като рицар:

"Вижте, картината е рисувана преди една година, тогава го харесвах като скулптор. Все пак той е човек на изкуството, а, ако забелязвате, в ъгъла на картината има едни дявол с копито. Това носи посланието: "Абе, защо се изкушаваш да се занимаваш с политика - гледай си скулптурата". Аз в началото бях на негова страна, защото съм двоен творец - оперен певец и художник, а той е и творец, и министър. Но вече не, аз съм певец, знам какво е да ти кажат "ще ти дам 100 лева, за да не пееш" - това нещо е страшна обида, нещо невероятно", разказа пред OFFNews Понорски.

Творецът обясни, че изложбата била открита ден преди избухването на скандала с "Йоан Кукузел Ангелогласният".

Когато видял какво е отношението на Рашидов към отстранения тенор, съжалил, че нарисувал така Рашидов.

"Това поведение на министъра е в разрез с културата. Това е заяждане със хората", коментира художникът.

Той покани министъра да иде в Софийската филхармония, за да види дяволчето в ъгъла на картината, а след това да се замисли защо е нарисувано там.

Понорски коментира, че е бил на вчерашния протест срещу Рашидов пред Министерството на културата. Категоричен е, че Рашидов трябва да напусне министерското място, защото "такива хора съсипаха културата".

Картините с изображенията на Андрей Слабаков и Кристалина Георгиева

Скандалите

Напоследък името на Рашидов се свързва не с изкуство, а със скандали.

Сред тях безспорно е сагата около Класическата гимназия и въпросът къде да се помещава тя - в сградата на 13 ОУ до Женския пазар или в покрайнините на София, на ул. "Баба" в кв. Модерно предградие. Министърът реши да я върне в Модерно предградие, а у част от родителите и учителите остана усещането, че елитната гимназия отива в покрайнините на столицата не за друго, а защото иначе МК трябва да връща милиони, дадени за ремонта й, на Европа. Те така и не се убедиха, че в тази скъпо ремонтирана сграда няма азбест.

Скандалите доведоха до напускането на много учители и до трагичната кончина на един от тях, а родители поискаха оставката на Рашидов.

В друг голям скандал главно действащо лице също беше Рашидов. Той издаде заповед за съкращаването на 24% от работещите в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Според един от експертите на института - Яна Топалова, която беше уволнена малко след интервю за OFFNews, от НИНКН спирали строежи върху исторически паметници, а Рашидов ги разрешавал. По време на заседание на Министерски съвет на 21 декември 2011 г. Рашидов нарекъл института „бардак”.

Широки дискусии има и около случващото се с така наречения "Български Лувър", който вече гордо носи името "Квадрат 500". Проектът - с който Рашидов много се гордее - бе започнат без ясна концепция. Бившият зам.-директор на НХГ Иво Милев дори нарече "Квадрат 500" "мъртвороден".

Последните два големи скандала около Рашидов се разиграха през последните седмици и са свързани с българската изложба в парижкия "Лувър". Министърът платил разноските на внушителна българска делегация, но оставил без заплащане, а само с командировъчни от 35 евро на ден, певците от "Йоан Кукузел Ангелогласният"

Това отношение към православния хор не се хареса на тенора му Георги Петров, който написа гневен статус в социалната мрежа Фейсбук, в който разказа за решението на Рашидов да им се "отблагодари" само с командировъчни. 

"Аз съм безкрайно обиден, но ще си свърша работата за последен път. След това участие ще напусна хора", написа тогава той. 

Петров обаче беше изгонен от хора след критиката към Рашидов и така и не участва на концерта в Париж.

Рашидов използва изключително груб език по адрес на Георги Петров, като заяви, че щели да му дадат 100 лева "да се успокои, без да пее, ако може". След това министърът изпрати извинение, в което обаче говори повече за изложбата в "Лувъра", отколкото за случая с Георги Петров. 

След концерта на "Йоан Кукузел" хора напусна още един от изпълнителите - Стоян Малинов. Той разказа, че  хористите са разочаровани от отношението към изкуството.

"Ще отделя от бюджета си и ще дам на министъра 100 лева да направи изкуство", посочи Малинов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!