Почина Габриел Гарсия Маркес

OFFNews 17 април 2014 в 23:40 10087 7

Снимка wikimedia

Класикът на магическия реализъм Габриел Гарсия Маркес почина в Мексико на 87 години, съобщава Би Би Си.

Писателят е издъхнал в дома си в Мексико сити. Преди няколко дни нобеловият лауреат бе изписан от болница в Мексико Сити, където прекара курс на лечение с антибиотици заради инфекция на белите дробове.

Последната публична изява на писателя беше през март тази година, когато той излезе от къщата си, за да поговори с журналисти и почитатели, дошли да го поздравят за рождения му ден.

През 1999 г. Маркес бе диагностициран с лимфома - рак на лимфните жлези. Той претърпя две тежки операции.

През последните 30 години писателят живееше в Мексико.

През юли 2012 г. неговият брат Хайме съобщи пред студенти на лекция в Картахена, че писателят страда от деменция.

„Понякога той има проблеми с паметта си. Понякога плача, защото чувствам, че го губя”, сподели Хайме.

Световната слава на Маркес идва с книгата „Сто години самота“ през 1967 година.

Докато пише книгата, в продължение на 18 месеца, той продава колата си, взима храна на кредит, залага имущество и пуши по 6 кутии цигари на ден.

През 1982 г. Маркес е удостоен и с Нобелова награда за литература за цялостно творчество.

Сред най-известните творби на Маркес са „Няма кой да пише на полковника“, „Есента на патриарха“, „Хроника на една предизвестена смърт“,„Любов по време на холера“.

През май 2012 година мистификация в Twitter погреба Габриел Гарсия Маркес - вестта за мнимата му смърт тогава дойде от фалшив профил в Twitter на италианския семиотик Умберто Еко.

В продължение на няколко часа хиляди потребители в социалните мрежи разпространиха „трагичната новина“, без да обърнат внимание, че е твърде подозрително световно известен интелектуалец като Еко да има едва 337 последователи в Twitter. Тогава колумбийски медии опровергаха мистификацията с чувство за хумор – „писателят все още е много жив“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови