Зловредната великобългарска литература

ОFFNews 26 август 2014 в 21:11 17910 6

Снимка Информационна агенция "Фокус"

"Бойните маршове на честта и славата на България"

След 1945 г. част от най-хубавите български маршове са обявени за "зловредна великобългарска литература". Пеенето им е забранено, партитурите им са унищожавани.

Няколкото "помилвани" са пуснати в цензуриран вариант.

От "Велик е нашият войник" - маршът на 23 Шипченски полк отпада споменаването на Охрид. Забранен е куплетът:

И пак спокоен, мълчалив

При Охрид днеска той стои

И чака нов враг да срази

Със страшния си вик "На нож!"

Големият поет Кирил Христов е разконспириран като недостатъчно политически коректен. В марша "Идем, идем, сган проклета!" неговите стихове

Идем, идем, сган проклета

Срещай ни и трепери!

Виж тракийските полета,

неброена рат покри!

са заменени с политически коректното:

Партизан за бой се стяга,

мята пушка на рамо!

Сбогом, майко, сбогом, татко,

сбогом, мила сестрице!

Префасониран е даже химнът. Към написаната от Цветан Радославов в дните на Сръбско-българската война (1885 г.) песен "Горда Стара планина" е добавено недоразумението

Паднаха борци безчет

за народа наш любим,

Майко, дай ни мъжка сила

пътя им да продължим.

Дружно братя българи,

с нас Москва е в мир и в бой,

партия велика води,

нашият победен строй.

Други славни български маршове пък изобщо не се подават на редакция. Как да редактираш "Ломци"?

И Лерин, и Арменохор,

Стреснаха се от страшний мор.

Тук руси и французи в бой

намериха те гроба свой!

А що ли търсят в наший край,

Нима туй русин ли не знай?

Пред Лажец те на явна сеч,

да паднат вси под наший меч.

Сигурно някой политредактор би могъл и на тези стихове да намери благозвучен превод, но пак ще издадат страшната тайна, че са написани за боя при Чеган, където на помощ на сърбите пристигат френски, италиански и руски дивизии. А нали все учехме, че България никога не е воювала срещу Русия...

Бойните маршове могат да разкажат много истории. Дълги години все не се намираше кой да ги напише. Най-после на  пазара книгата "Бойните маршове на честта и славата на България". Издадена по специална поръчка на Агенция и Радио "Фокус".

В изданието са събрани историята и оригиналните текстове на 17 бойни маршове, които през последното столетие са се превърнали в символ на борбите на българския народ за национално освобождение и обединение, придружени от диск, на който има изпълнение на всеки един от тях.

В нея са песните на живите рани на България: "Маршът на македонските революционери", известен още като "Изгрей зора на свободата" - песента на българите от Македония, "Химнът на Западните покрайнини" - песента на българите от отнетите и предадени на Сърбия части на отечественото землище в резултат на Ньойския мирен договор от 1919 г, "О, Добруджански край" - маршът на борбата на българите от Добруджа срещу румънската окупация на люлката на българската държава, "Тракийски кумир" - песента на българските бежанци от Беломорска и Одринска Тракия.

Ще можете да чуете и научите повече за бойните маршове на три от полковете на 6-та пехотна Бдинска дивизия - Марш на 3-ти пехотен Бдински полк или "Бдинци, лъвове, титани" - за първи път в пълния си текст.

Записите на всички маршове са направени от Академичен мъжки хор "Гусла", създаден през 1924 г. от композитора Добри Христов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови