До 10 г. лентите на всички български филми ще бъдат унищожени (снимки)

ОFFNews 16 септември 2014 в 16:42 11068 8

Културният министър Мартин Иванов с кино лента в ръце.
Културният министър Мартин Иванов с кино лента в ръце.

"Ако не се вземат спешни мерки, които да осигурят нормални условия на съхранение на лентите, всички български филми ще бъдат унищожени безвъзвратно до 10 години".

Това заяви директорът на Българската национална филмотека Антония Ковачева на среща с медиите, организирана от министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов.

Срещата се проведе в неремонтираните от години хранилища на Българската национална филмотека в кв. Бояна, където министърът запозна представителите на медиите с тревожното състояние на българското филмово наследство.

„Инициирах днешната среща именно тук, в тези хранилища, тъй като смятам, че медиите са наш естествен съюзник в борбата ни със задкулисието в българската култура. Нося отговорност поне да представя на обществото най-тежките проблеми в сферата на културата и тежкото състояние в културното ни наследство. Положението на хранилището на филмотеката е недопустимо! Ние сме единствената страна в ЕС, която не се грижи за филмовото си културно наследство. Тук се съхраняват 150 хиляди копия, 9500 са българските игрални и документални филми, но виждате как се разпада визуалната българска памет. Филмовото ни културно наследство бива разяждано от оцетна киселина и непоправимо се съсипва”, заяви доц. д-р Мартин Иванов.

Иванов обеща, че при "смяната на караула" ще предаде на наследника си списък с най-тежките проблеми на българската култура и копие на игралния филм по сценарий на Хайтов „Мъжки времена”, за да му напомнят за тежкото състояние в ресора.



Бюджетът на филмотеката и кино "Одеон" е 347 хиляди лева, но той е крайно недостатъчен, каза Антония Ковачева, като предупреди, че в тази критична ситуация ще започнат и процеси на разпадане на самите ленти.

Американски изследвания сочат, че за съхранението на лентите са необходими вентилирани помещения с постоянна температура максимум до 12 градуса, както и постоянна влажност на въздуха до 30%. Ковачева изтъкна, че ако в хранилището се осигури постоянна температурата до 3 градуса, един чисто нов филмов негатив би издържал там повече от 1000 години.

За съжаление условията в нашите хранилища нямат нищо общо с изискванията - липсва вентилация, температурата не е достатъчно ниска, а влажността е над 50%, изтъкна директорът на Българската национална филмотека.


По нейни изчисления задължително трябва да започне поетапно отпускане на средства – минимум по 250 хиляди лева годишно, за да може да стартира цифровизацията, както и да се създадат по-добри условия за съхранение на филмовото ни наследство. Дигитализацията обаче не решава цялостно проблема със съхранението, тъй като DVD-тата далеч не са вечни.

"Задължително трябва да запазим и оригиналите, лентите на филмите, защото те са най-добрият и най-качествен носител", подчерта Антония Ковачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови