Русия е грешка на историята и държава-еднодневка

OFFNews 24 октомври 2014 в 17:12 71166 55

През последните дни есето "Не Украйна, а Русия е грешка на историята и държава-еднодневка" предизвика фурор в полската преса и рускоезичните сайтове.

Автор на противоречивия текст е полският публицист от седмичника "W Sieci", режисьор и продуцент Мачей Павлицки. Публикуваме есето в пълния му вид за първи път на български:

Русия е грешка на историята. Тя вирее чрез поробването на собствените си граждани - и при царския, и при съветския, и при днешния модел на властта, който е комбинация от първите два и също толкова ефективно "оковава душите".

Тя живее, като поглъща държави, социални групи, народи, чрез непрекъсната (успешна, неуспешна, временно успешна) агресия срещу своите съседи, тероризъм на другите континенти, засаждане и отглеждане на кървави владетели, чрез дестабилизиране на цели региони, развращаване на части от елита на множество западни страни, чрез внедряване на цивилизационни и етични антистандарти, чрез редовен шантаж в отношенията й с целия свят.

Тя живее чрез абсолютната безпощадност, която й позволява масово да убива собствените си граждани, когато сатрапът сметне за необходимо, и още повече - без угризения на съвестта унищожава гражданите на други страни. Някои съветолози разбират тази руска държавна специфика, но политическите елити на Запада (с изключение на редките моменти на ритуални викове) се правят, че не забелязват това. Кремъл изгражда своята държавна пропаганда на хиперлъжи и хипернаглости, непознати за западната цивилизация. Ето защо Западът така често се оказва безсилен по отношение на тези хиперлъжи и хипернаглости.

В процеса на самопречистване международната общност изплю извратените чудовища, както навремето изплю германския националсоциализъм. Но с Русия това все още не се е случило: тя заби кост в гърлото на света и с отвратителни вируси заразява цялия организъм.

Това е Русия - една печална грешка на историята, която ще бъде поправена. И следователно не Украйна, а самата Русия е държава-еднодневка. Новите източници на енергия бързо отнемат нейната силата и този процес ще бъде ускорен. Комплексираният кагебист Путин се оказа твърде непредсказуем и американците не могат да разчитат на него за запазване на баланса на силите с Китай.

Шистовият газ и новите способи за получаване на енергия - въпреки масирания саботаж на многочислените руски агенти на влияние и подкрепата на Германия - така ще изтощят Русия, че поради страх от мощен социален взрив, московският елит ще измести Путин. Борбата кой да заеме мястото му ще спечели този, който не предлага вяра в мощта на Русия, а вяра в мъдростта на руснаците.

Приказки ли? Ще говорим пак след три години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9014

97

Stoian Arabadjiev

04.11 2017 в 22:52

Минаха трите години. Какво се промени? Новият световен ред се е настанил много убедително ,както в Русия и присъдружните й Северна Корея и Китай, така и в САЩ, ЕС , Израел и други. А ,изглежда , шифтов газ има навсякъде.