Прокуратурата проверява министър Данов

OFFNews 21 април 2014 в 09:37 9061 8

Прокуратурата е започнала проверка по сигнал на журналиста Атанас Чобанов, свързан с министъра на инвестиционното проуктиране Иван Данов.

За момента няма образувано досъдебно производство и прокуратурата само проверява фактите около сигнала. 

Пред Нова телевизия Чобанов каза, че е викан да дава показания по разследването, което той публикувал на сайта "Биволъ". Разследването касае източването на помощи за безработни, които министърът получавал във Франция, при положение че в България е имал работа.

"Българската прокуратура проучва данните, които ние изнесохме, тъй като по българския закон документното престъпление е с давност 10 години и за да се стигне до получаването на тези помощи за безработица Иван Данов е подписвал декларации, че е безработен във Франция, живее там и си търси работа. В същото време той е живял тук и е работил по няколко архитектурни проекта, както и е преподавал в университета по архитектура”, каза Чобанов.

По думите на министъра, той не е знаел, че получава социални помощи. Журналистът Атанас Чобанов обаче съобщи, че Данов е пътувал до Франция и е подписвал документи, с които е удостоверявал, че е безработен. „Това е една нагла лъжа, той е подписвал документи”, каза Чобанов.

„Има документно престъпление, но давността във Франция е 5 години и то е изтекло”, съобщи още журналистът. По думите му френските власти могат да поискат парите да бъдат върнати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови