Партиите с близо 200 хил. лева дарения от симпатизанти за вота

OFFNews 23 септември 2014 в 15:45 1995 2

Партиите са декларирали 350 дарения в общ размер на 192 213,56 лева, които са били дарени от техни симпатизанти за предстоящите избори на 5 октомври.

Това сочат данните от тази сутрин на Сметната палата, представени от Петя Димитрова по време на редовното заседание на Изборния борд, което се състоя днес в Министерски съвет.

В посочената цифра обаче не са включени средствата на кандидатите и членовете на инициативните комитети.

Освен това стана ясно, че основните нарушения, които са открити в предизборния процес са за непредставени данни на дарители и декларации за произхода на средствата.

„Много малко са тези, които са свързани с плащания над 1000 лв. извършени не по банков път”, добави тя.

Представителката на Сметната палата уточни, че по една част от нарушенията, преписките са били прекратени, поради влизането в сила на новия Изборен кодекс, който направи част от нарушенията ненаказуеми.

„Има около 20 издадени наказателни постановление и много предубеждения, защото част от нарушенията представляват маловажен случай”, допълни Димитрова.

По време на днешната среща на Изборния борд беше посветена основно на начина, по който се оповестяват изследванията на социологическите агенции в медиите.

Професор Михаил Мирчев обясни, че много често се нарушава изискването да се отбелязва кой поръчва проучването, кой е изпълнител и кой е източникът на финансиране за изследването.

Той подчерта, че е необходимо е да са посочени и данни по утвърдени стандарти като датата, в която е набрана информацията, колко души са обхванати, как е набирана информацията и дали изследването е представително.

Мирчев призова ЦИК и СЕМ за спешна реакция в тази посока.

От днес на телефон 02 982 22 32 гражданите могат да подават денонощно сигнали за нарушения на изборния процес. За същата цел МВР предоставя и номер на факс - 02 982 56 46.

До момента получените в МВР сигнали във връзка с изборния процес са 29, образуваните досъдебни производства са шест, а 160 са съставените протоколи. На тел. 112 са получени 19 сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес.

По време на срещата стана ясно, че за чужбина са отпечатани 400 000 бюлетини, а за страната 7 575 000.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!