Дъждове наводниха Северозападна България, две общини бедстват

OFFNews 25 април 2014 в 07:40 2936 1

Заради дъждовете е обявено бедствено положение в две общини на област Видин - Чупрене и Ружинци. Във видинските села Плешивец и Гюргич дъждът не е спирал. Реката е повишила нивото си, но опасност за хората няма, твърдят от кризисния щаб.

Язовирът край село Гюргич е почистен и се източва контролирано.

Засега евакуация на хората в най-засегнатите села не се налага, заяви пред bTV заместник областният управител на Видин Николай Тодоров.

Валежите обаче продължават, реки, бентове и язовири преливат. Пътят до язовир Гюргич е недостъпен. Баластрата, която беше изсипана по пътя, за да може да се стигне до язовира, за да се изчисти преливника и да се следи нивото на водата, беше отнесена от проливния дъжд.

Нови екипи ще се опитват да възстановят пътя днес сутринта. Продължава чистенето на коритата и затлачените мостове. Много от пострадалите хора останаха да спят в къщите си притеснени. Тази сутрин в пострадалите села се очаква да дойде заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и екип от министерството, за да предоставят помощ на бедстващите.

В най-засегнатите села – Плешивец и Гюргич, започна обезопасяване на водоемите и отстраняване на щетите, доколкото позволява лошото време. Очаква се междуведомствена комисия да обиколи засегнатите райони и да започне да описва пораженията.

След като обстановката се нормализира в почистването на речните корита ще се включат и безработни от местните села по програмите за временна заетост.

Междувременно снощи поройният дъжд наводни и пътни участъци в Ловешко. Няма опасност за хората, съобщава БНТ.

Тежка е обстановката и в монтанската община Георги Дамяново. Там река Огоста само за час е покачила нивото си с близо метър и е отнесла цяла улица в село Говежда. Има залети земеделски земи, но няма опасност за хората.

Проливен дъжд вали в област Враца. От областния съвет по сигурност заявиха, че въпреки високите нива на реките, опасност от преливане засега няма. Дъжд с градушка наводни пътищата в област Ловеч.

Според прогнозата за времето дъждовете в страната постепенно ще спират. 

Най-важното
Всички новини