Болница в Лом с пет пъти повече пациенти в кома отколкото "Пирогов"

OFFNews 29 май 2015 в 09:57 3891 3

Болница в Лом масово приемала пациенти в кома

През миналата година от болницата в Лом са регистрирани 133 случая на приети с диагноза „кома” пациенти. За 2014 г. в цялата Бургаска област са регистрирани два пъти по-малко случая с въпросната диагноза.

Това става ясно от официалните отчети в Националната здравноосигурителна каса за извършени медицински дейности в цялата страна, съобщава БГНЕС. 

Институтът „Пирогов”, който приема голяма част от спешните случаи в столицата, е приел през миналата година пет пъти по-малко случая от ломската МБАЛ „Св. Николай Чудотворец”. Приетите пациенти във ВМА са седем пъти по-малко от болницата в Лом, а тези в „Токуда” три пъти по-малко.

Болницата в Лом разполага с 257 легла, които са структурирани в 11 отделения. В болницата работят 368 души, от които лекарите са едва 66.

По клинична пътека №129 „Интензивно лечение на коматозни състояния, неидентифицирани от травма” за цялата 2013 г. са отчетени 1882 случая за цялата страна. От тях 65 са пациентите, които са приети в МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” в Лом. Болничното заведение обслужва 48 539 души.

През 2013 г. и 2014 г. Изпълнителна агенция „Медицински одит” при Министерство на здравеопазването е извършила две проверки на болничното заведение, при които са констатирани нарушения, наложени са административни наказания, които са потвърдени и от съда. В момента от „Медицински одит” се извършва поредна проверка за дейността на болницата в Лом.

До 2009 г. управител на болницата д-р Пламен Цеков, бивш депутат от ГЕРБ и бивш управител на НЗОК. След излизането на д-р Цеков от болницата в Лом за година там се сменят трима началници д-р Николай Жиков, последван от д-р Георги Савков и накрая от д-р Васил Милутинов.

След поредица от скандалите и против волята на медиците в МБАЛ-Лом, през март 2013 г., д-р Савков се връща на поста и до момента управлява лечебното заведение. В края на март 2015 г. общински съветници от БСП поискаха оставката на д-р Георги Савков, но искането им не бе подкрепено от мнозинството в Общинския съвет. Настоящият директор на болницата се ползва с подкрепата на кмета на Лом Иво Иванов, излъчен от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!