Съдът решава за ареста на акушерката, пребила 4-дневно бебе

OFFNews 25 април 2015 в 09:16 6172 8

Снимка Фейсбук

Софийският градски съд ще гледа днес мярката за неотклонение на акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство по особено жесток начин на 4-дневно бебе в болница "Софиямед".

Тя е задържана за срок от 72 часа, прокуратурата поиска постоянното й задържане. Според държавното обвинение на 18 април акушерката е направила опит за умишлено убийство на бебе, родено 4 дни по-рано, без усложнения, здраво и доносено.

Акушерката от столична болница е с безупречно професионално досие и все още няма обяснение какво я е провокирало към тази нечувана жестокост. Тя е била бебето: с ръце и стъклено шише, опитвала се е да го души. Всичко това е запечатано от охранителните камери.

На 14 април в болница „Софиямед” ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете,  На 17 април Емилия Ковачева е била на работа в болницата дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна - на 17 срещу 18 в същата болница. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете.

На 18 април около 2.00 ч. дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

На 22 април лекарски екип от болница „Токуда” е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно-медицински експертизи.

В момента акушерката е отстранена от работа след вътрешна проверка на случая, назначена от ръководството на болница "Софиямед".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови