Прокуратурата прекрати разследването срещу "неизвестните" биячи на Октай

Юлиан Христов 22 май 2015 в 18:52 13572 19

Прокуратурата прекрати разследването срещу

Прокуратурата е прекратила разследването срещу Октай Енимехмедов, който на 19 януари 2013 година нападна лидера на ДПС Ахмед Доган по време на конференция на партията. 

Пред OFFNews братът на Октай - Метин Енимехмедов, обясни, че той и семейството му са уведомени с постановление на Софийска районна прокуратура от 13 юни, че разследването се прекратява. Това е станало с подписа на прокурор С. Соколова. От прокуратурата към момента не дават отговор на отправеното от OFFNews запитване за мотивите за прекратяването на разследването. 

За миналите от тогава близо две години и половина Октай беше осъден последователно на три инстанции, докато през това време прокуратурата издирваше нападателите му, които го пребиха след нападението над Доган. Въпреки че лицата на биячите се видяха ясно от телевизионните кадри и от разпространени снимки от побоя, прокуратурата отказа да повдигне обвинения. На тях ясно можеха да бъдат различени Танер Али, кмет на гр. Антоново, Джамисет Джафер, общински съветник от ДПС в Пловдив, Мустафа Карадайъ, секретар на Централното оперативно бюро на ДПС и понастоящем депутат и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента и на комисията за борба с корупцията и парламентарна етика. Той беше първият, който реагира на нападението срещу Доган, като повали Октай Енимехмедов на земята.

Примерът за бързо правораздаване в случая с делегатите биячи очевидно не важи. Причината никой от тях да не понесе вина е това, че от установените седем души, участвали в побоя, не е ясно кой точно е отговорен за нанасянето на телесна повреда по хулигански подбуди, както е формулирано обвинението. Съдебно-медицинската експертиза не е дала категоричен отговор кой от тях е нанесъл травмите по тялото на Октай и това е било едно от основанията прокуратурата да прекрати разследването.

По делото срещу Октай Енимехмедов обаче част от биячите му дадоха показания срещу него. "Изпълних гражданския си дълг, опитвайки се да обезвредя нападателя на Ахемд Доган", каза пред журналисти след едно от заседанията по делото Танер Али. "Всички, които бяхме там, искахме да помогнем. Вие как бихте реагирали, ако видите въоръжен човек?", отговори Али на въпрос дали е било нужно Енимехмедов да бъде ритан и блъскан, след като беше обезвреден от делегати на конгреса.

Преди това пред съда Али каза, че не помни кой е бил на сцената и кой е задържал Октай след неуспешния опит за покушение. Той каза, че не помни как е стигнал до подиума, на който са били Доган и атентаторът му. "Преживях един шок и ужас, който не е приятен за никого, особено за делегатите, които бяха там", разказа Али. Той каза, че първоначално е помислил Октай за част от младежката организация на ДПС, които помагали на делегатите по време на конференцията. В следващия момент обаче видял, че той е насочил пистолет в слепоочието на Доган. Малко по-късно Октай бил обезвреден, след като Мустафа Карадайъ го "награбчил" и върху него се нахвърлили други хора. Като отишъл при тях, Али чул някои хора да подвикват "чакър, чакър", което означавало нож на турски. Той обаче не видял оръжие. Според свидетеля повечето от делегатите, които се скупчили около Октай били от Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!