Прокуратурата иска фалитът на КТБ да бъде обявен с месец по-рано

OFFNews 28 април 2015 в 14:24 3301 7

Снимка Сергей Антонов

Софийска градска прокуратура (СГП) протестира решението на съда относно началната дата за неплатежоспособността на КТБ, съобщиха от държавното обвинение. 

С решение на Софийски градски съд за начална дата на неплатежоспособността на КТБ беше определена датата на отнемане на лиценза на банката – 06 ноември 2014г.

Според съда до тази дата КТБ е била поставена под специален надзор и в това време тя все още не била изпаднала в състояние на неплатежоспособност. Съдът е приел, че докато банката е под специален надзор е налице само опасност от изпадане в неплатежоспособност независимо, че съществуват одитни доклади, според които към 30.09.2014г. банката е била с отрицателен капитал.

Според прокуратурата действителното състояние на банката е било установено по-рано - съм 30 септември 2014 г. собственият капитал на банката е бил отрицателна величина.

Не през цялото време на специалния надзор е била налице опасност от неплатежоспособност и възможност да бъде оздравена КТБ, се казва в съобщение на прокуратуарата. Констатираните в хода на извършените междинни и пълни одити груби нарушения при воденото на отчетността в банката – насипни и непълни кредитни досиета, отпуснати кредити на свързани лица, огромна кредитна експозиция към едно или малък на брой лица /без диверсификация на риска/, при което действителното установяване на истинското финансово състояние на банката неминуемо е изисквало определен период от време, заявяват от държавното обвинение.

Според протест в одитните доклади е посочено, че към 30 септември 2014г. банката е била с отрицателен капитал. Поради това прокуратурата счита,че началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е именно тази дата. 

Преди дни от БНБ обявиха, че имат намерение да атакуват решението на съда с подобни мотиви. 

Позицията на Централната банка е, че като начална дата на неплатежоспособност следва да бъде определена датата 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети.

Решението на съда предизвика остра реакция и сред депутати от дясно и от ляво, според които с решението се дава възможност на всички цесии и прихващания от юни до ноември ще бъдат признати за валидни.

"Ако сега се окаже, че едни хора са по-хитри от други и те ще си получат парите, се получава една неравнопоставеност, категоричен е Димитров", смята Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Логично беше датата за обявяването в несъстоятелност да е през септември или преди това. Направихме така, че цесиите да не се приемат, но пак се оказа, че някои ще бъдат признати, коментира и Георги Кадиев от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови