Онова момиче Джейн от клипа на Зелените

Владимир Йончев 02 октомври 2014 в 08:45 30286 36

Онова момиче Джейн е най-екзотичната кандидатка на изборите. Е, самата тя твърди, че има един още по-интересен от нея, но на него косата не му е зелена.

Онова момиче Джейн или Джейн Грийн е името на профила й във фейсбук и е твърде вероятно да сте попадали на пиперливите й коментари. Джейн всъщност се казва Жана Иванова и е канидат в два района в София от листата на Зелените. В 23 МИР е номер 3, а в 24 МИР е номер 5.

С името Жана Иванова, разбира се, никой не я свързва, а всъщност е едно от най-популярните лица или за да сме екзактно точни - коса.

Който е ходил по протестите няма как да не е запомнил зелената й коса. Или лилавата й. Или цикламената.

А даже и да не е ходил, със сигурност я е виждал, защото нямаше ден, без да попадне в кадър.

Джейн е онова момиче от клипа на Зелените, което иска 23 домата от една баба, а тя му отговаря: "Вие да не сте от Зелените".

Бабата пък е артистично превъплащение на друг популярен профил от фейсбук, но той е толкова легендарен, че е страшна тайна кой е човекът зад него.

Джейн е нещо като сценарист и режисьор на клипа, който събра много усмивки и също толкова критики колко е аматьорски. Естествено, че е аматьорски, сниман е с подръчни средства. Разходите за него са няколко кила домати и бензинът на моята зелена кола от центъра до Герман, отговаря тя.

Като повечето млади хора, Джейн е започнала да се интересува от политика от протестите на Орлов мост. Преди това не се интересувах от политика, даже не бях гласувала. Протестите промениха всичко, промениха ме и мен. Знам какво искам, знам как да го направя. Видяхме досегашните политици какви ги свършиха.

Джейн беше обявена за Мис Протест, но самата тя подценява тази награда. Не знам дали е имало истински конкурс, Тихича (Тихомира Методиева) ми направи хубави снимки и така стана, скромничи тя.

В началото на протестите приятелите ми си правеха срещата под дървото срещу президентството. После срещата стана "При Джейн". Където да застана все се виждам, особено като сложих и токчета, обяснява Жана, която и без токчетата е доста висока.

Имала съм повече цветова на косата, отколкото гаджета, гордо отбелязва Джейн и уточнява, че сегашното яркозелено всъщност е перука, а на естествената си коса е оставила само няколко зелени кичура.

За разлика от другите партии, в които стават скандали кой да е в листите, Зелените набират кандидати за депутат съвсем свободно. Трябва само да попълниш декларация, че споделяш ценностите им и че не си агент на ДС. Няма и как да съм била с моите 25 г., казва Жана.

Писна ми от политици, които се правят, че разбират от всичко. Аз разбирам от алтернативен туризъм, от малки и средни предприятия в областта на туризма. Това съм учила, с това се занимавам. Ако вляза в парламента ще искам в тази сфера да прокарам промени.

Питам я дали се страхува, че наистина може да я изберат и да се окаже на депутатските банки редом с тия, срещу които е протестирала.

Да ти кажа, за тия избори мъничко ме е страх. Успокоителното е, че тоя парламент ще е по-кратък и от предишния, от първите му дни ще почнат протести. И тогава ще съм първият протестиращ депутат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!