Стотици алармират, че партии са откраднали подписа им

ОFFNews 14 април 2014 в 16:23 51767 38

Само час след като ЦИК пусна онлайн регистър, в който избирателите да проверят дали подписът им не е бил използван неправомерно за участие на партии в евровота, заваляха сигнали от граждани.

Жалбите от читатели на OFFNews и потребители на социалните мрежи буквално се роят.

Сигналите са срещу формации от целия политически спектър. Няколко души се оплакаха, че са видели подписа си в полза на "България без цензура" на Николай Бареков. Получихме сигнал и срещу една от трите зелени партии, регистрирали се за изборите на 25 май - ПП Партия на зелените (да не се бърка с ПП Зелените - б.р.), както и за ПП БНПП (Българска национално-патриотична партия).

"От любопитство си проверих ЕГН-то в сайта на ЦИК и се намерих в подписката за ГЕРБ. Проверих и втори път, да не е станала грешка - не беше станала", разказа Симеон Табаков от София пред OFFNews. Младежът предполага, че е попаднал в нея, тъй като е подписал петицията за референдума за изборното законодателство, предложен от президента Росен Плевнелиев. Неотдавна той бил посетен за втори път на адреса си, този път с подписката за регистрация на ГЕРБ за евроизборите. И отказал да я подпише - "не съм фен на ГЕРБ, меко казано", посочи софиянецът. Той вече е изпратил запитване до Централната избирателна комисия по въпроса и възнамерява да посети комисията, за да разбере как е попаднал в подписката.

Ангел Пилев пък е открил името и ЕГН-то си в подписката на Българска национално-патриотична партия.

"Нямам представа откъде са го взели - участвал съм в референдума за АЕЦ "Белене", в подписки за предсрочни парламентарни избори", каза Пилев. Той заяви, че не симпатизира на въпросната партия, нито на някоя от националистическите партии. "Пуснал съм сигнал до Комисията за защита на личните данни и до ЦИК, очаквам отговора им. Чувствителен съм към свободата си и държа виновните за тази злоупотреба да бъдат наказани", заяви гражданинът.

За откраднат подпис от Българска национално-патриотична партия алармират и от Габрово.

Никога не съм се подписвала в подкрепа на партия, наречена БНПП, нито ги познавам, нито им симпатизирам. Това е кражба на лични данни, категорична е Светла Савчева от Габрово.

Журналистът, преводач от гръцки и юрист Ахилеас Лилов също сигнализира във Facebook за откраднат подпис:

"След като си въведох ЕГН-то, се оказа, че ПОСОЧЕНОТО ЛИЦЕ А. А. Л. Е НАЛИЧНО В СПИСЪКА НА: ПП Глас Народен на страница 260 - ред 3122. Т.е. съм ги "подкрепил" с подписа си за регистрацията им в ЦИК! Аз? Брей, чудесата нямат край. И ти ли Светльо, и ти ли Витков, мамин златен, да ти имам "гласа народен".

Странни ЕГН-та

Проверка на OFFNews.bg показа, че лице с ЕГН 1111111111 се е подписало 6 пъти за регистрацията на партия АТАКА.

Според сайта на ЦИК човекът е с инициали М. Т. Х. и би трябвало да е на 103 години.

Той се е подписал за партията на Волен Сидеров на страница 78 - ред 773, на страница 84 - ред 835, на страница 84 - ред 836, на страница 84 - ред 837, на страница 94 - ред 934 и на страница 106 - ред 1058.

Човек с ЕГН 2222222222 пък се е оказал горещ привърженик на Реформаторския блок.

ЦИК: Сезирайте Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата

При установени нарушения следва гражданите да сезират компетентните органи – Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България. Това реши единодушно ЦИК на днешното си заседание.

OFFNews потърси комисията за уточнение как точно може да стане това. Късно вечерта говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни каква е процедурата да потърсим правата си.

Евроизбори 2014 са първите, за които подобен регистър е достъпен на интернет страницата на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!