Република БГ: Българитe в чужбина заслужават правото да бъдат избирани

ОFFNews 24 септември 2014 в 11:48 2924 9

Георги Василев
Георги Василев

Българитe в чужбина заслужават правото да бъдат избирани, коментира председателят на партия "Република БГ" Георги Василев:

Българите извън пределите на родината ни вече наброяват повече от 1,5 млн. души. Всеки един от тях все още има силна връзка с България, изпитва чувство на дълг към нея и иска да й бъде от помощ. За огромно съжаление в нашето общество се създава грешната представа за тях единствено като донори на финансови средства.

Размерите на паричните преводи на работещите в чужбина българи наистина не са малки. В кризисни години те представляват значителен дял от брутния вътрешен продукт на страната. Това е едно от доказателствата, че тези хора не са забравили родината си. Нека не забравяме, че голяма част от емигрантите са навън, именно за да могат да получават достойни за труда си заплати и да се грижат за своите деца и възрастни родители. Но българите извън пределите на страната не са и не могат да бъдат само донори. Те са гласоподаватели и имат правото да участват пълноценно в определянето на бъдещето на България.

Нашите сънародници наистина имат право на изборен глас, но това право е формално, а участието им във вота е силно ограничено поради огромната съпротива на мафиотизирания политически елит, нямащ интерес от политическото участие на недостъпни за престъпните им схеми български граждани. Затова техният глас се размива, като се присъединява към други избирателни райони. Затова години наред идеята за електронно гласуване буксува и умишлено се затлачва именно от партиите на статуквото.

Към българите с двойно гражданство държавата демонстрира откровено дискриминационно отношение, отнемайки им правото да бъдат избирани, като по този начин ги приравнява до лицата под запрещение и осъдените престъпници.

В последните години се наслушахме на празнословие по темата за българите в чужбина. А писането на стратегии без реално желание да бъдат реализирани на практика, доведе до това, българските граждани живеещи извън пределите на България, да отказват да участват във взимането на важни за собствената им страна решения. Ако този отказ от участие е целта на партиите от статуквото, то те са я постигнали.

Затова разбиването на статуквото, отказващо на този огромен интелектуален потенциал правото на глас, е наша основна задача на предстоящите избори. Тази наша битка заедно с другите две, за електронното гласуване и за правото на българските граждани живеещи и работещи извън пределите на страната да бъдат избирани, са в основата на дългосрочната стратегия на „Република БГ“ за тези наши сънародници.

Категорично не приемам също така определенията, че българите в чужбина са „родоотстъпници“. „Изтичането“ на хора зад граница следваше вълните на отчаяние в България. Хиляди наши сънародници бяха принудени да напуснат родината поради невъзможността да се развиват тук, бягащи от унижението да се сблъскват с бедността и безработицата.

Сгрешеният 25-годишен преход даде още много горчиви плодове - липсата на ясни правила за малкия и средния бизнес, задушаването на инициативността, усещането, че човек не може да ръководи сам собствената си съдба, а зависи от прищявките на една самозабравила се политическа върхушка. Именно дефицитът на справедливост в общество, в което политическият елит предпочита да защитава интересите на мафията, а не на българските граждани, е една от причините много хора да потърсят щастието си извън България.

Самият аз живея от години в Швейцария. Често пътувам и се срещам със сънародници из цял свят. Знам, че независимо къде са по света, българите не престават да се вълнуват от своята родина. И в Чикаго, и в Берлин, Виена, Ванкувър, Мадрид, Атина, има хиляди българи, които преживяват успехите и неуспехите на българските спортисти, гордеят се с магическите български гласове. Тези хора учат децата си на български език, стараят се да поддържат българско училище.

Извън пределите на България живеят над 1,5 милиона българи. 30 000 от тях учат в престижни университети и колежи. Това е бъдещето на нацията и от нас зависи дали тези младежи ще бъдат мотивирани някога да се върнат в България.

Може ли да си позволи държавата с лека ръка да се отказва от този безценен човешки капитал, от любовта, знанието и умението на българите в чужбина? Как един доказал се в друга държава български специалист да реши да се върне в страна, която на практика го лишава от правото да избира и да бъде избиран само заради двойното гражданство?

След като станах председател на ПП „Република БГ“, много хора ме попитаха защо съм решил да се занимавам с политика. Това е моят отговор – за 25 години видяхме, че само с критика и възмущение нещата не се променят. Вярвам, че всеки носи своята част от отговорността за случващото се в България днес и трябва да има амбицията да го промени. Демократично право на всеки българин е да има възможността да участва и да влияе реално в управлението на своята обществена среда.

Съвременната история показва редица впечатляващи примери за ролята на националните диаспори – имаме примера на Ирландия, Тайван, Израел, Китай, Индия. Българската следосвобожденска история ни показва дори много имена на чужденци на българска служба, които са оставили ярък пример в развитието на държавността и културата ни – Константин Иречек, братята Прошек, Мърквичка.

Всички ние като граждани, страдаме от това, че 25 години българската политическа система произвежда политици, но не и държавници. На 5 октомври имаме шанс да започнем отново да градим мечтата си за силна и независима България!

Партия „Република БГ” ще работи активно за отпадане на дискриминационните ограничения в политическите права на българите с двойно гражданство и за незабавно въвеждане на електронно гласуване.
България не може да си позволи повече „изтичане на мозъци“. Крайно време е да започне завръщането им.
Призовавам ви на парламентарните избори да гласуваме с бюлетина № 25, за ПП „Република БГ“!

Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews