На изборите за риба вместо за гъби

Нели Чолашка 15 април 2014 в 11:51 7079 20

Ген. Атанас Атанасов

Ходенето за гъби на изборите тази година вероятно ще бъде изместено от ходене за риба и то чрез хитър ход от страна на земеделското министерство.

За тази опасност предупреди ген. Атанас Атанасов от ДСБ. В профила си във Facebook той написа:

"НА 25 МАЙ ВМЕСТО НА ИЗБОРИ - ХАЙДЕ-Е НА РИБОЛОВ!

Ежегодно, през размножителният период на рибата, се издава заповед на министъра на земеделието за забрана на риболова. По закон основният период на забраната е от 15 април до 31 май. Тази година министърът със заповед № РД 09-223 е определил срока на забраната до.... 23 май. ЗАЩО е съкращението ?

Риболовците у нас са половин милион души. За голяма част от тях откриването на сезона след забраната е придружено с цял ритуал. По язовири и водоеми се организират двудневни тържества придружени с прясна риба и достатъчно бира.

Е, няма хората заради някакви избори да си нарушават традицията!
Става дума за злоупотреба с цел скрито подтискане на избирателната активност, което явно няма да се отрази на избирателите на ДПС."

В заповедта на земеделския министър Димитър Греков наистина е определен периодът от 14 април до 23 май като забранителен за лов на риба, което означава, че от 24 май (денят за размисъл) се открива риболовният сезон.

В Българския ловно-рибарски съюз не подозират зла умисъл в тези срокове и смятат, че са в рамките на нормалното. "По принцип забраната е 45 дни (тази година обаче е 40 дни) и започва някъде от 15 април. Срокът зависи от температурите. Риболовец, който е решил да гласува, ще се прибере навреме, за да гласува", коментира за OFFNews главният експерт на съюза Румил Лачев.

На въпрос защо е определил тази дата за начало на риболовния сезон от Министерството на земеделието и храните ни отговориха, че сроковете се предлагат от Агенцията по рибарство и аквкаултури. Чакаме коментар от агенцята защо е изтеглила със седмица по рано началото на риболовния сезон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!