Германски медиен бос разкритикува монополиста Google

OFFNews 21 април 2014 в 10:26 4549 2

Матиас Допфнер, изпълнителният директор на една от най-големите издателски компании в Европа - немската Axel Springer, разкритикува остро Google заради монопола, който търсачката налага сред световните интернет потребители, пише "Би Би Си".

Матиас Допфнер и неговата компания "се страхуват от силата на Google", заяви самият той в отвореното си писмо до шефа на интернет компанията Ерик Шмид.

Писмото на Допфнер бе публикувано в германския вестник "Франкфуртер Цайтунг" - едно от малкото издания, които не са собственост на Axel Springer.

Обръщението бе направено след като Ерик Шмид коментира в същия вестник рекламната сделка между Google и Axel Springer.

"Въпреки задоволството ми от сключеното дългогодишно и мултимилионно партньорство между Axel Springer и Google няма как да не бъда разстроен от мощта и монопола, който Google притежава", пише Допфнер.

По негови думи, издателската компания не е имал друг избор, освен да сключи сделка с Google. Изборът е бил или да бъдат дадени много пари, или малко онлайн потребители на компания.  

Допфнер е сключил сделката по презумция, че няма друга алтернатива на Google, което е и именно причината да разкритикува монопола в нета, който уеб гигантът налага.

"Компании като Google са в пъти по-могъщи от това, което хората си мислят. Те се разрастват по-бързо отколкото биологичното оръжие може да покосява хора", коментира Допнфнер.

Критиките на германския медиен бос все още не са коментирани официално от Google.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови