Чернобил - 29 години по-късно

ОFFNews 26 април 2015 в 15:25 11802 2

АЕЦ "Чернобил"

Навършват се 29 години от една от най-големите трагедии в човешката история - аварията в АЕЦ "Чернобил". На 26 април 1986 г. се взривява четвърти енергоблок на централата.

Взривът запалва пожар, който гори в продължение на 10 дни.

При експлозията загиват двама души, но инцидентът нанася немислимо тежки вреди на хората, които се проявяват дни, месеци и години по-късно.

Непосредствено след аварията 213 души са приети в болница, умират 31, от които 28 от остра лъчева болест. Повечето са били пожарникари и работници по сигурността, опитващи се да овладеят аварията. От зоната на инцидента са евакуирани общо 135 000 души, в това число и 45 000 от съседния град Припят.

Общо близо 300 хиляди души са принудени да напуснат домовете си. 300 000 деца родени след аварията страдат от здравословни проблеми, причинени от нея. Разходите за ограничаване на преките щети надхвърлят 18 милиарда долара. И днес радиация около централата надхвърля 100 пъти максимално допустимите норми.

От радиационно заразяване са обхванати 19 руски региона - почти 60 хил. кв. км, с население 2,6 млн. души. Засегнати са 12 области в Украйна с площ 50 хил. кв. км; както и 46,5 хил. кв. км от територията на Беларус. Около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

В България комунистическата власт скрива информацията за аварията. Хората не са предупредени да вземат елементарни мерки за безопасност - своята и на децата си.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г. Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. През 2011 г. Съюзът на загрижените учени неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 000 шест пъти над прогнозата на ООН. Според Международната агенция за ракови изследвания инцидентът ще отнеме живота на 16 000 европейци до 2065 г.

Счита се, че процедурните нарушения са спомогнали за инцидента в северна Украйна. Едно от тях е недостатъчна комуникация между операторите и служителите, отговарящи за безопасността.

Основна причина за аварията е човешкият фактор. Поради споменатата по-горе кадрова политика операторите, извършващи експеримента, са били с недобра подготовка. Голяма част от информацията за работата на реакторите е била обявена за военна тайна и засекретена. Включително и фактът, че този тип реактори при липса на добро охлаждане увеличават мощността си. Станалата авария с частично разтопяване на активната зона е била укрита, вместо да се анализира и доведе до знанието на персонала, за да не се повтори.

Връх на всичко е, че планът за тренировката не е бил одобрен от Държавният атомен надзор, както и това, че по време на строежа, не кой да е, а КГБ подава няколко доклада за процедурни нарушения по време на строежа, които са подминати безмълвно. Не е бил и отхвърлен - надзорът просто не е отговорил в законния срок. И все пак тренировката е започнала по план, оказан е натиск за привършването и в планирания срок.

Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. 4 бе заграден с нестабилен бетонен пашкул.

Сега се работи върху изграждането на саркофаг на стойност 1,58 млрд. щатски долара. Сравняваната с ковчег структура ще пази останките на призрачния реактор и ще замени остарялата бетонна черупка. Структурата ще тежи 29 000 тона, ще бъде дълга 164 метра, а височината ѝ ще достига 110 метра. Саркофагът ще съдържа високотехнологично оборудване за извършването в пълна безопасност на операциите по вътрешността на авариралата централа. Очаква се строителните работи да приключат през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови