Москов поиска координиран натиск за по-ниски цени на лекарствата

OFFNews 27 февруари 2015 в 14:14 2326 2

Координиран натиск за по-ниски цени на лекарствата поиска здравният министър д-р Петър Москов.

Министърът подкрепи инициативата на евродепутати за промяна на действащата европейска система за рефериране на цените на медикаментите – цените са почти еднакви във всички държави членки на ЕС, независимо от техните възможности.

Осъзнаваме, че ще има сериозна съпротива срещу това, което правим, но тази европейска система е квазисправедлива. А за да постигнем целта си, е необходим координиран натиск, допълни Москов.

Евродепутатът Андрей Ковачев обясни, че 18 страни членки вече са сформирали работна група, в рамките на която ще бъде обсъден равният достъп до качествено здравеопазване.

Ще бъде измерен достъпът до здравеопазване и финансирането във всяка от страните в ЕС, за да се знае точно в какво се изразява неравенството, уточни Ковачев.

„Колкото по-бързо се случи това нещо, толкова по-добре за нас. Трябва да се търси подход за равен достъп, защото възможността за достъп до българските здравни фондове и българското здравеопазване е различна от достъпа до германските здравни фондове и германското здравеопазване“, коментира Петър Москов.

Той каза още, че министерството ще разработи нов вариант на законопроекта, който ограничава възможността за паралелен износ на лекарства.

„Темата за паралелния износ е деликатна и изисква разбиране достъпът до качествено и модерно лечение да бъде изваден пред скоба от общите търговски механизми на либерална търговия, на свободното движение на хора и капитали. За паралелния износ аз имам болка от Касационния съд. Съобразили сме се с него и в момента подготвяме друг вариант на законопроекта, в който да има ясно определен списък с критерии за медикаменти, които често изчезват от българския пазар и са обект на паралелен износ, за да може държавата да ги контролира. Надявам се, че ще има разбиране на съда по този въпрос“, посочи здравният министър.

Москов коментира и подготвяния допълнителен пакет, който ще предполага въвеждането на листа на чакащите.
„Листата на чакащите не ограничава достъпа на пациентите до лечение, българските пациенти много често имат достъп само до идеята за лечение. Това, което правим в момента, е материалното остойностяване на този пакет, за да има реален достъп и реално качество на лечението, другото е да поддържаме илюзията, че имаме достъп“, каза министърът.

Един синдикат ни нападна с критики, че с този пакет ограничаваме достъпа до здравеопазване, но трябва да си зададем въпроса достъп до какво са имали пациентите досега, подчерта той по повод искането на КНСБ за оставка на Москов заради ограничаване на достъпа до лечение на пациентите с въвеждането на три здравни пакета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!