Ген.Тонев: Ще се опрощават неизплатени здравни вноски, но не на всички

OFFNews 23 декември 2014 в 13:16 12264 12

Ген. Стоян Тонев

От ГЕРБ обмислят да има амнистия за неизплатените здравни вноски. Това обаче няма да важи за всички, съобщи пред БНР председателят на здравната комисия в парламента ген. Стоян Тонев.

Обмисляме както се говори за пенсионното осигуряване да има отделни партиди за всеки осигуряващ се, да се случи и в здравната система. В здравното осигуряване това е правило по света. Една част от парите, които се плащат за здравно осигуряване, да са на собствена партида – на човека, който ги внася, обясни ген. Тонев.

В момента здравните права на гражданите се възстановяват срещу 700 лева. Един курс на лечение за средно тежките заболявания в България е около 2000 лева. Затова предложихме това да е сумата за възстановяване на здравни права, допълни Тонев.

За хората, които са социално слаби и не могат да платят тази сума за възстановяване на здравните права, обмисляме два варианта. Единият е държавата да поеме техните осигуровки, както е в САЩ. Другият вариант е да се създаде фонд за неосигурени с ниски доходи в размер на 15 млн. лева, който ще бъде към здравното министерство, уточни Тонев.

Председателят на здравната комисия посочи, че обсъждането на бюджета на Здравната каса е преминал без спорове, а между първо и второ четене са проведени консултации със здравния министър, пациентските организации и Българския лекарски съюз, след което са нанесени корекции.

Благодарение на това е възможно подписването на Рамковия договор – за първи път от много години насам няма проблем с подписването му, каза Тонев.

През следващата година е предвидено отпускане на повече средства за доболничната помощ. Причината за това е, че голяма част от разходите в болниците отиват именно за това, особено в по-малките градове, където болниците играят ролята на социални заведения. Но това натоварва системата, подчерта Стоян Тонев.

От 2015 година здравното министерство и НЗОК ще получават вече информация от болниците не само за броя на пациентите, а и какви диагнози са поставени, на каква възраст са пациентите, от какви специалисти имат нужда, обясни председателят на здравната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews