УЕФА: Показваме червен картон на ФИФА, ще убие футбола

Ивайло Анев 28 май 2015 в 00:46 2913 3

Президентите на УЕФА Мишел Платини и ФИФА Сеп Блатер

Главният секретар на УЕФА Джани Инфантино разкри, че европейската футболна централа настоява за отлагане на изборите за президент на ФИФА, които са насрочени за петък.

Причина за искането е скандалът с арестите на седем ръководители на световната централа, заради корупция.

Европейската организация свика извънредно събрание на Изпълкома във Варшава, където официалните лица са се събрали за финала на Лига Европа.

УЕФА призова членуващите във ФИФА национални асоциации да премислят дали да присъстват на предстоящия Конгрес на организацията, която бе описана като "система, която ако не бъде спряна, в крайна сметка ще убие футбола".

„Днешните събития са катастрофа за ФИФА и вредят върху имиджа на футбола като цяло. УЕФА е дълбоко шокирана и натъжена от случилото се“, гласи официалното изявление.

Ето я и цялата декларация на УЕФА:

"Днешните събития са катастрофа за ФИФА и вредят на имиджа на футбола като цяло. УЕФА е дълбоко шокирана и потресена от тях. Тези събития показват за пореден път, че корупцията е дълбоко заложена в културата на ФИФА.

Има нужда ФИФА да бъде "рестартирана" и е време за истинска реформа в организацията.

Предстоящият конгрес на ФИФА рискува да се превърне в същински фарс и затова Европейската асоциация ще помисли внимателно дали да посети Конгреса и да одобри система, която, ако не бъде спряна, ще убие футбола.

Членовете на УЕФА ще се срещнат утре - ден преди Конгреса. В момента, Европейската асоциация ще помисли какви да бъдат следващите стъпки на асоциацията, за да бъде защитена играта футбол.

Междувременно, членовете на Изпълнителния комитет са убедени, че ФИФА има остра нужда от промяна на върха и силно настоява да бъде отменен Конгреса на ФИФА. Смятам, че изборите за президент трябва да се отменят и да се проведат по някое време в следващите 6 месеца"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!