Сеп Блатер преизбран за пети път за президент на ФИФА

Деян Спасов 29 май 2015 в 20:35 5186 7

Сеп Блатер секунди след преизбирането му; Снимка: Eurosport

Сеп Блатер ще бъде начело на ФИФА поне още четири години, след като 79-годишният швейцарец бе презбран за пети път.

Победата на Сеп Блатер дойде след като в процеса на вота Али Бин Ал Хюсеин се оттегли. Принцът на Йордания се отказа преди повторното гласуване. По този начин балотажът за президент на организацията се обезсмисли, а Сеп Блатер започна да приема поздравления за успеха си.

Блатер получи 133 гласа при първоначалното гласуване срещу 73 за своя опонент. Това прати вота към повторно гласуване, тъй като победителят се нуждаеше от 140 гласа, което е 2/3 от общия брой на асоциациите, имащи право на вот. Тогава Хюсеин се оттегли от по-нататъшна "битка".

Гласуването за глава на ФИФА се проведе на 65-ия конгрес на международната футболна федерация в Цюрих, Швейцария и бе предавано на живо онлайн.

"Благодаря ви, изразявам уважението си към другия кандидат г-н Али Бин Ал Хюсеин. Благодаря, че ме приехте за следващите четири години. Ще управлявам лодката ФИФА и ще се постарая да я върнем отново на брега."

Такава метафора използва Сеп Блатер при първите си думи след края на вота.

„Аз съм вярващ човек, сега Бог, Аллах или в който и да вярваме, ще ни помогне да вдигнем ФИФА. Обещавам ви, в края на моя мандат ще предам на своя наследник една много силна организация“, каза още Блатер.

След като дори разразилият се скандал в сряда, уличил високопоставени служители на ФИФА в корупция, не можа да свали швейцарецът от поста, самият той днес след преизбирането обеща, че ще се оттегли сам през 2019 г.

Тогава Сеп Блатер ще е на 84 години.

„Това беше едно прекрасно пътуване. Искам да благодаря на всички, които бяха достатъчно смели, за да ме подкрепят, но аз ще се оттегля от надпреварата. Желая ви всичко най-добро за в бъдеще“, заяви от своя страна претендентът Али бин ал-Хюсеин при оттеглянето си от балотажа тази вечер. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови