На 12 октомври ще е ясно става ли София за Европейска столица на спорта

Нели Чолашка 30 септември 2014 в 13:55 2290 1

Снимка Сергей Антонов

Евгения Раданова, министър на спорта и Николай Стойнев, зам.-председател на СОС.

На 12 октомври ще стане ясно дали София печели приза Европейска столица на спорта 2017 г., съобщи Анатоли Илиев, общински съветник и председател на инициативния комитет.

Градът стигна до финала в надпреварата, където се съревновава с френския град Марсилия.

11-членна комисия, начело с италианеца Жан Франческо Лопанели, ще е на посещение в София от 9 до 12 октомври и ще проверява какво е направено в града за масовия и спорт и спортува ли се масово.

Столична община ще представи на комисията програма за спортна активност до 2017 г, както и направените спортни съоръжения за масов спорт.

Ако София спечели да стане Европейска столица на спорта 2017 г. ще може с предимство да се кандидатства с проект за еврофинансиране, обясни Антоли Илиев. С достигането до финала в надпреварата ние вече имаме предимство, уточни той.

Илиев представи и програмата на спортните прояви по време на посещението на комисията.

На 9 октомври от 17.30 ч. в Националния музикален театър ще бъдат връчени награди на районни кметове, директори на училища, преподаватели по физическо и призьори от ученически първенства през 2014 г. Събитието ще завърши с галаконцерт на Музикалния театър.

В петък - 10 октомври, от 9.30 ч. до 11.30 ч. при закрити врати представителите на Столичната община ще защитят кандидатурата на София за европейска столица на спорта в Градската галерия.

На 11 октомври ще има фестивал на Витоша, който включва екстремно спускане и скокове с велосипеди, бързо катерене на Черни връх, бягане около хижа Алеко и др.

На 12 октомври е традиционният маратон "София". До момента за старта са се записали 160 чужди бегачи, българските участници продължават да се регистрират. 

В неделя ще стане ясно и дали София ще бъде обявена за Европейска столица на спорта.

Първоначално идеята беше журито да се прибере и да се произнесе след 20 октомври, но тъй като инспекцията в Марсилия е преди тази в София, комисията реши да обяви решението си в София, уточни Илиев.

В състезанието най-важното е да не се страхуваш да участваш - важно е участието. То ще ни помогне да видим къде сме и какво още трябва да се направи. Мисля, че София има всички качества да стане Европейска столица на спорта", коментира зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) Николай Стойнев.

Спортният министър Евгания Раданова и зам.-министърът Йордан Йовчев обявиха, че Министерството на младежта и спорта подкрепя кандидатурата на София и е помогнало с различни инициативи и спортни прояви, за да стигне града до финала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови