Григор Димитров е спортист номер едно на България

Ивайло Анев 22 декември 2014 в 19:47 6708 5

Тенисистът Григор Димитров беше определен за най-добър спортист на България за 2014 г. 

Гришо е най-успешният български тенисист в историята, и стана първият, влязъл в Топ 10 на ATP. През 2014-та той спечели три титли, на различни настилки, стигна полуфинал на Уимбълдън, и четвъртфинал на Australian Open.

Димитров стигна до осмо място в ранглистата през август, а в момента е под №11.

Гришо води подготовка в Лос Анджелис, тъй като сезонът започва малко след Нова година. От негово име наградата приеха неговите родители.

"За мен е чест да съм спортист на годината. В нито един момент не съжалявам за положените усилия. Надявам се да съм добър пример за младите хора. Благодаря ви за подкрепата и за хилядите български знамена, които са заедно с мен", каза Димитров във видео съобщение.

След тенисиста се наредиха щангистът Иван Марков и сноубордистката Александра Жекова. Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев остана на 5-то място. 

Точно пред него е Станимира Петрова, която удиви света с титлата на планетата по бокс до 54 кг. Интересното е, че тя се занимава с този спорт само от 2 години, но въпреки това смаза конкуренцията.

Националният ансамбъл по художествена гимнастика съвсем очаквано бе избран за Отбор на годината. Златните български момичета в състав Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова, Християна Тодорова и Михаела Маевска, заслужиха приза след уникалната година, която оставиха зад себе си.

Te спечелиха златен медал в многоброя на Световното първенство, а освен това завоюваха още куп медали от Световно, Европейско и състезанията от Световната купа.

Стела Енева получи приза за най-добър спортист с увреждания. "Искам да благодаря на госпожа Фандъкова. Може би вие сте ми кадемчето", пошегува се Енева.

Това не е първото отличие за състезателката, която през изминалите 365 дни завюва европейските титли в дисциплините тласкане на гюлле и хвърляне на диск зна Европейското първенство в Суонси, Великобритания.

Топ 10 на най-добрите ни спортисти за 2014 година:

1. Григор Димитров (тенис)

2. Иван Марков (вдигане на тежести)

3. Александра Жекова (сноуборд)

4. Станимира Петрова (бокс)

5. Кубрат Пулев (бокс)

6. Цветана Пиронкова (тенис)

7. Станилия Стаменова (кану-каяк)

8. Боян Петров (алпинизъм)

9. Мирослав Кирчев (кану-каяк)

10. Александър Костадинов (борба)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови