Босове на FIFA арестувани за рекет и пране на пари

OFFNews 27 май 2015 в 08:52 10192 10

САЩ провеждат две криминални разследвания за корупция в Международната футболна федерация (FIFA). Едното е свързано с избора на Русия за домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г., а другото - с избора на Катар за страната, в която първенството ще се проведе през 2022 г.

В рамките на разследванията бяха арестувани 14 души. 7 от тях са високопоставени служители на ФИФА. Те бяха арестувани днес в Цюрих.

Eдин от тях е вицепрезидентът Джефри Уеб.

Президентът Сеп Блатер не е сред задържаните.

Джефри Уеб Снимка: Independent

Джефри Уеб е настоящият вицепрезидент на ФИФА и член на Изпълнителния комитет, президент на КОНКАКАФ (футболната конфедерация на страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн), член на Карибския футболен съюз, президент на Футболната асоциация на Кайманските острови.

В изявление днес швейцарската федерална служба по правосъдието обяви, че американските власти подозират високопоставените служители в получаването на подкупи в размер над 100 млн. долара от началото на 90-те години досега. Престъпленията били договорени и подготвени в САЩ, а за получаването на парите са били използвани сметки в банки на територията на САЩ. Обвиненията са подкрепени от разследване на ФБР.

Според разследването заподозрените – представители на спортни медии и фирми, свързани със спорта – са били въвлечени в схеми за незаконни плащания на футболни функционери – делегати на ФИФА и членове на нейни организации. В замяна те са получили права за медийното излъчване, маркетинга и спонсорството във връзка с футболни турнири в Латинска Америка.

Във връзка с обвиненията в корупция при избора на Катар и Русия за домакини на Световното през 2018 и 2022 г. са разпитани 10 души - членове на Изпълнителния комитет на ФИФА, които са гласували за избора на страните през 2010 г., пише Reuters.

Арестите

Операцията в Цюрих е извършена тихомълком рано тази сутрин. Тя започнала към 6 ч. сутринта, когато повече от 10 цивилни полицаи влезли в петзвездния хотел "Baur au Lac" в швейцарския град и взели от рецепцията ключовете за стаите, в които били отседнали заподозрените, пише "The New York Times".

Цивилни лица извеждат един от заподозрените и го крият с бяло платнище, докато той влиза в автомобил, който отново не е означен като полицейски.

Снимка: The New York Times

Футболните шефове отседнали в хотела в петък за годишната си среща, насрочена за 30 май, на която се очаква президентът Сеп Блатер да бъде преизбран за пети мандат. 

Арестите били извършени, без да бъде оказана съпротива.

Хотелът, в който са извършени арестите. Снимка: Independent

Часове след арестите американският департамент по правосъдието обяви имената на 14 задържани: деветима високопоставени лица от ФИФА и на още петима корпоративни ръководители, чиито имена са свързани с рекет и корупция. 

Представителите на ФИФА са:

Едуардо Ли (член на Изпълнителния комитет на ФИФА, член на КОНКАКАФ, президент на Футболната федерация на Коста Рика);

Джефри Уеб (вицепрезидент на ФИФА и член на Изпълнителния комитет, президент на КОНКАКАФ (футболната конфедерация на страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн);

Хулио Роча (член на ръководния персонал, отговарящ за развитието на ФИФА. Бивш президент на Централноамериканския футболен съюз, президент на Федерацията по футбол на Никарагуа);

Костас Такас (аташе на президента на КОНКАКАФ. Бивш генерален секретар на Футболната асоциация на Кайманските острови);

Джак Уорнър (бивш вицепрезидент на ФИФА и член на Изпълнителния комитет, президент на КОНКАКАФ, президент на Карибския футболен съюз и специален съветник на Футболната федерация на Тринидад и Тобаго);

Еугенио Фигередо (вицепрезидент на ФИФА и член на Изпълнителния комитет. Бивш президент на КОНМЕБОЛ (административният и ръководен орган на южноамериканския футбол) и президент на Футбулната федерация на Уругвай (AUF);

Рафаел Ескуидел (член на Изпълнителната комисия на КОНМЕБОЛ и президент на Футболната федерация на Венецуела (FVF);

Хосе Мариа Марин (член на Организационния комитет за олимпийските футболни турнири на ФИФА. Бивш президент на Бразилската футболна федерация (CBF);

Николас Леос (бивш член на Изпълнителния комитет на ФИФА и президент на КОНМЕБОЛ);

Четирима от задържаните са спортни мениджъри:

Алехандро Бурзако;

Аарон Дейвидсън;

Хуго и Мариано Джинкис.

Представител на Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че шестима души са се признали за виновни - четирима от тях са настоящи, а двама са бивши служители на ФИФА.

Задържаните ще бъдат екстрадирани в САЩ, където срещу тях ще бъдат повдигнати обвинения.

Искането за арестите е пристигнало в Швейцария от американските служби.

По-късно през деня бяха извършени и обиски в централния офис на ФИФА в Цюрих, откъдето са иззети документи.

Реакцията на ФИФА

„ФИФА инициира този процес през ноември 2014 г. и го приветства“, обяви Валтер де Грегорио, директор "Комуникации и обществени въпроси" във федерацията на пресконференция, започнала в 12.15 ч. българско време и приключила 10 минути преди 13 ч.

Той подчерта, че президентът Сеп Блатер не е замесен в случаите на корупция и отказа да потвърди броя на арестуваните, нито имената, които вече бяха публикувани в медиите, нито общия брой на разследваните.

"Въпреки че сме щастливи от това, което се случва, за съжаление ФИФА страда от тези обстоятелства – това е труден момент за нас. Не е приятно да стоя тук пред вас и да говоря за толкова неприятни неща, но това, което се случва, е добро за ФИФА", коментира Грегорио.

На въпрос дали на фона на случващото се е уместно Сеп Блатер да остане на поста си, той отговори: „Той е президент и след два дена има избори. Ако той бъде преизбран, ще остане на поста си“. Швейцарецът е начело на ФИФА от 1998 г.

Говорителят на ФИФА обяви, че въпреки обвиненията в корупция, свързани с избора на страните за първенствата през 2018 и 2022 г., те ще се проведат в Русия и Катар.

От Кремъл обявиха, че не смятат за нужно да коментират арестите.

Този въпрос не е свързан с нас по никакъв начин, затова няма да го коментирам, обяви пред журналисти говорителя на руския президент Дмитрий Песков.

От руската Национална антикорупционна комисия пък посочиха, че смятат за провокация против Русия тези обвинения.

Тази ситуация може да се разиграе срещу Русия и против провеждането на Световното първенство в Русия през 2018 г. Може да се разиграе сценарият за повдигане на обвинения на чиновници и след това признаване на процедурата за избора на домакин за Световното през 2018 г. за недействителна, коментира председателят на Комисията Кирил Кабанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!