Детето, което помисли обектива за оръжие

ОFFNews 31 март 2015 в 12:29 48756 21

Момичето решило, че обективът е дуло на оръжие.

Снимка Би Би Си/Осман Сагирли

Момичето решило, че обективът е дуло на оръжие.

Десетки хиляди интернет потребители споделиха снимката на сирийско дете, което вдига своите ръце във въздуха, за да се предаде пред турски фотограф, като решило, че обективът на апарата му е оръжие, съобщи Би Би Си.

Хората по света бяха разчувствани от страха в очите на детето, което си мисли, че срещу него е насочено дуло на оръжие.

Снимката започна да се разпространява скоростно в интернет, след като фотожурналистката от Газа Надя Абу Шабан я публикува в Туитър. Туитът ѝ беше споделен от над 14 000 души само в социалната мрежа, като се разпространи и по стотици други сайтове.

Не за пръв път обаче подобни снимки в мрежата се оказват фалшификати или заснети при съвсем различни от представените обстоятелства - затова много хора се усъмниха в историята зад уплашеното дете. Би Би Си се зае да потърси турския фотограф, за да разбере истина ли всичкото това. 

Изданието е намерило Сагирли, който в момента се намира в Танзания. Той разказва, че детето е момиченце на 4 г. на име Худеа, чиято снимка е била направена в бежански лагер в Атмех през декември 2014 г. Майката на Худеа пропътувала с нея и другите си 2 деца 150 км от дома им в Хама до бежанския лагер, намиращ се на 10 км от турската граница.

"Използвах телефото обектив и тя реши, че е оръжие. Осъзнах, че момиченцето е ужасено едва след като направих снимката и я погледнах, тъй като тя прехапа устни и вдигна ръце във въздуха. Обикновено когато ги снимаш, децата бягат, крият лицата си или се усмихват. В лагерите обаче има хора от цялата страна. Можеш да видиш по-добре страданията, през които са преминали, не чрез възрастните, а чрез децата. Именно те отразяват чувствата най-добре чрез невинността си", коментира Сагирли.

Снимката е публикувана в турски вестник още януари, като тогава е получила широк отзвук в турските медии и социални мрежи, но едва сега тя доби популярност в западните страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!