Аралско море почти пресъхна

ОFFNews 01 октомври 2014 в 16:24 28620 10

Аралско море през 1989 г. (вляво) и настоящата сателитна снимка на НАСА (вдясно).

Снимка Russia Today.

Аралско море през 1989 г. (вляво) и настоящата сателитна снимка на НАСА (вдясно).

Някога четвъртото по големина безотточно езеро в света - Аралско море, намиращо се в Централна Азия, вече е почти пресушено, съобщават от "Russia today".

Причините за това са съветски проект за отклоняване на реките с цел напояване на земеделските земи и липсата на дъжд в района.

"Това е първият път в съвременната история, при който източното корито на Аралско море пресъхва напълно. И това вероятно се случва за пръв път от 600 години насам", заяви Филип Миклин, експерт от Мичиганския университет.

Аралско море през 2000 г.

В опит да повишат производството на памук в близките степи през 50-те и 60-те години на миналия век съветските инженери са отклонили двата основни източника на вода за басейна - реките Амударя и Сърдаря. В резултат на това коритото на езерото е било замърсено от химикалите, използвани при отглеждането на реколтата, и е пресъхнало, а останалата вода е повишила солеността си, убивайки по-голямата част от животните в региона и напълно унищожавайки рибната индустрия.

Конкретното пресъхване е свързано с липсата на дъжд в Памирските планини, което е намалило притока на вода към езерото, намиращо се между Казахстан и Узбекистан. Но пресушаването нямаше да се случи, ако не бяха систематичните човешки действия, отбелязват специалисти. Съветските власти признаха за пръв път пагубните последствия през 1980 г., но днес вече малко може да се направи.

Аралско море през 2009 г.

Близо 60 милиона души живеят около басейна на Аралско море, повечето от които жители на страни от Централна Азия с нисък стандарт на живот. За да се възстанови предишният размер на езерото, притокът на вода трябва да се увеличи 4 пъти. Това ще струва 16 милиарда долара - пари, които нито една от засегнатите страни не може да си позволи или да се съгласи да отдели.

Аралско море през 2014 г.

Аралско море през 2014 г. (вляво) и снимка на очертания район с границите на езерото през 1960 г., в зелено е наличието на вода през 2000 г. (вдясно).

През 2005 г. със средства на Световната банка бе построен язовир, който да прочиства водата, която да тече към отделената северна част на езерото, което доведе до частично възстановяване на района, въпреки че площта е една малка частица от общия размер на Аралско море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!