50 души на протест срещу мораториума за износа на дървесина (снимки)

Ивайло Анев 01 април 2015 в 12:25 1581 8

Снимка Ивайло Анев

Представители на фирмите, износители на дървесина, излязоха на протест пред парламента срещу наложения мораториум върху износа на необработена дървесина.

Около 50 роми подкрепиха протеста на фирмите-износители срещу наложения мораториум върху износа на необработена дървесина.

Това е третият протест на фирмите от бранша.

Днес работодатели и работници от фирми от цялата страна се събраха пред парламента и с в възгласи "Искаме работа" изразиха своята позиция.

Мораториумът бе въведен от правителството с идеята да се предотврати незаконната сеч и през това време да се предприемат законови промени.

Според протестиращите по този начин ще се намали обемът на работа и се очаква много хора да останат на улицата.

По данни на фирмите едва 16% от изсичаната в страната дървесина се изнася. Те твърдят, че за всеки кубик могат д а покажат точни данни къде и как  е придобит. "Какво се случва с останалите 84 на сто, кой ги проследява и контролира", питат от бранша.

Според хората в бизнеса мораториумът ще доведе до бърз фалит на над 100 фирми в следващите три месеца, а още 800 ще бъдат косвено засегнати.  Държавният бюджет ще загуби 29 милиона лева под формата на приходи за пристанища, държавни и горски стопанства и транспортен сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови