The Guardian: Убийството на Немцов бележи нова ера в руската политика

ОFFNews 02 март 2015 в 20:17 5244 4

Шокиращото убийство на опозиционера Борис Немцов, буквално пред стените на Кремъл, очевидно бележи началото на нова ера в руската политика и тя едва ли ще бъде красива, коментира политологът Марк Галеоти в статия за The Guardian. 

Кой е отговорен за смъртта му? На този етап това е абсолютно неясно. Правителството? Трудно е за вярване, че Путин наистина би наредил убийството на Немцов. Не защото Путин е пацифист, а защото не би имал реални ползи за това. 

Вече се правят паралели с убийството на Сергей Киров през 1934 г., което премахва най-големия противник на Сталин и в същото време му дава повод за "прочистване на елита". 

Но Путин не се нуждае от никакви извинения за каквито и да било репресии, които иска да извърши. А освен това Немцов определено не беше заплаха. 

Съмнявам се да е имал такава взривоопасна информация за Украйна, както някой хора предполагат, посочва Галеоти. 

Версиите за убийството на Немцов, вариращи от това, че е дело на верни служители по сигурността, които са искали да зарадват шефа, до това, че е работа на американски агенти, които искат да предизвикат бунтове в Русия, едва ли са верни. 

Но никой не знае истината. Ние знаем само фактите и сме изкушени да ги интерпретираме на основа на нашите представи за Путин, Русия и света. Това е човешко и неизбежно, но и много опасно, коментира Марк Галеоти. 

Освен това за лидер, чиято легитимност е отчасти базирана на начина, по който сложи край на насилието и откритото беззаконие на 90-те, е срамно това убийството да се случи толкова близо до Кремъл. Ако не друго, то най-малкото ще „съживи“ опозицията, подчерта Галеоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews