Facebook отблокира Навални, очаква се Русия да блокира Facebook

OFFNews 22 декември 2014 в 15:34 4834 3

Снимка Reuters

Алексей Навални

Социалните мрежи Facebook и Twitter се отказаха от блокирането на страниците на поддръжниците на опозиционера Алексей Навални, съобщи телевизия „Дождь“, позовавайки се на свои източници.

Корпорациите, контролиращи социалните мрежи, разбират, че в отговор може Facebook и Twitter да бъдат блокирани на територията на Русия, но са готови за такъв развой на събитията. Според източниците въпросът вече е преминал на плоскостта на междудържавните отношения на Русия и САЩ.

До момента компаниите не са потвърдили официално тази информация.

По искане на Главната прокуратура Facebook блокира в Русия страницата на акцията в подкрепа на Навални, след като беше обвинен по делото „Ив Роше“. След това беше създадена нова страница на акцията, като желаещите да я подкрепят, се увеличиха с 13 000 души до 23 000 души.

Освен това бившият технически директор на „Вконтакте“ Николай Дуров заяви, че са получени искания за блокиране на страници, на които се споменава Навални и в руската социална мрежа. Дуров обаче уточни, че в социалната мрежа още не са решили как да реагират на тези искания.

Алексей Навални е подсъдим по дело за заграбване на 26 млн. рубли от компанията „Ив Роше“. Обвинението поиска 10 години затвор за Навални. За брата на Навални, който също е подсъдим по делото, прокуратурата поиска осем години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!