Швеция закрива затвори заради липса на престъпници

Вероника Шербанова 02 декември 2013 в 13:24 28443 9

Килия в най-охранявания затвор в Швеция, Снимка: Press Association Images
Килия в най-охранявания затвор в Швеция, Снимка: Press Association Images

Швеция обмисля затварянето на четири затвора, след като броят на осъдените намалял драстично, съобщи The Guardian.

Проблемът е, че броят на осъдените намалява, въпреки че според статистиката почти няма промяна в престъпността в страната, обясни директорът на затвор Нилс Оберг.

През 2011 и 2012 г. затворниците спаднаха с 6% и сега са малко над 4500 души. Подобно намаляване на броя на затворниците се очаква до края на тази и през следващата година, посочи Оберг.

Той посочи, че е изненадан от намаляването на затворниците, но се надява причината поне отчасти да е в начина, по който се управляват затворите.

Надяваме се, че усилията, които полагаме за това затворниците да не се връщат отново към престъпленията, са дали резултат.

Системата е много по-различна в сравнение с тази, която заварих, когато започнах работа през 1978 г., но не смятам, че дисциплината е намалена по някакъв начин, категоричен е Кенет Густафсон, който работи в затвор на 130 мили от Стокхолм.

Когато започнах, фокусът беше върху хуманното отношение към затворниците. С тях се отнасяха добре, дори някои биха казали твърде добре. След няколко случая на бягства през 2004 г. обаче, трябваше да наблегнем върху сигурността, но хуманното отношение не се промени, допълни Густафсон.

Причина за намаляването на броя на затворниците може да е и програмата за подкрепа на бивши затворници в Швеция. В нея е включена не само пробация и наблюдение на бившите затворници, но и програми за помощ при употреба на алкохол и наркотици или склонност към насилие. Към тези програми работят над 4500 доброволци.

Тази програма помага на бившите затворници успешно да се реинтегрират. В Швеция силно вярваме в концепцията за реинтеграцията. Има много хора, които не могат или не искат да се променят. Но моят опит показва, че много от затворниците искат да се променят и ние трябва да направим всичко възможно това да се случи, категоричен е Густафсон.

Шведските затвори имат репутацията на либерални и прогресивни. Дотолкова, че през 2005 г. Саддам Хюсеин поиска да бъде прехвърлен в шведски затвор, докато чака процеса срещу него. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!