Франция по-скоро ще потопи "Мистрал"-ите, но няма да ги даде на Русия

ОFFNews 06 май 2015 в 18:48 11395 19

Френски хеликоптероносач

Снимка Wikimedia

Френски хеликоптероносач "Мистрал".

Френските власти са готови да потопят двата хеликоптероносача "Мистрал", които трябваше да доставят на Русия, вместо да ги предадат на Кремъл, съобщи френското издание "Фигаро", цитирано от RT.

Първият кораб "Владивосток" трябваше да бъде доставен на Москва през ноември 2013 г., а "Севастопол" ще бъде готов тази година, като Русия трябваше да заплати за двата морски съда общо 1,12 милиарда евро. Това обаче не се случи заради намесата на Путин в Донбас и анексирането на Крим. 

"Сред възможностите за действие, които се обмислят от френското правителство, е тази хеликоптероносачите да бъдат унищожени. Те ще бъдат разчленени, префасонирани или потопени в открито море", пише френският вестник, като се позовава на информиран по въпроса военнослужещ.

Тези сведения предизвикаха гневни реакции от високопоставен френски военен, който е заявил пред вестника, че възможността корабите да бъдат потопени  е "неприемлива" заради усилията, които са вложени в построяването им. 

"Фигаро" добавя, че плановете за адаптиране на корабите към френския флот са трудно постижими, защото те са специално пригодени, за да съвпадат с нуждите на руския флот. Ако съдовете бъдат преправени, това може да струва стотици милиони евро.

През това време Русия обяви, че не е против Франция да продаде корабите на трета страна, като според "Фигаро" желаещи са "Канада, една северна държава и Египет".

Путин заяви, че страната му иска само да си върне вложените досега пари, с което френският президент Франсоа Оланд се съгласи. "Фигаро" отбелязва, че Франция може да се наложи да плати на Москва 300 милиона евро компенсации заради нарушаване на договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!