Според Меркел няма база за преговори с Гърция, Ципрас с ново предложение в сряда

OFFNews 07 юли 2015 в 22:25 6654 10

Снимка ТАСС

Гърция не представи днес обещаното ново предложение, върху което да стъпят преговорите с кредиторите. Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче обеща да обяви предложението си в сряда.

Все още няма база за нови преговори с Гърция. След изтичането на втората спасителна програма и след ясното „не“ на референдума няма ясни основания за възобновяване на преговорите, посочи германският канцлер Ангела Меркел, която се включи в извънредната среща на върха на лидерите на еврозоната в Брюксел.

Без солидарност, няма възможност за помощ. Без солидарност и реформи, пътят, по който искаме да тръгнем, е невъзможен, категорична е тя.

Нашата цел е Гърция да остане в еврозоната, но за да се случи това, Атина трябва да представи сериозни и заслужаващи доверие предложения, подчерта Меркел, като допълни, че решенията трябва да бъдат взети още тази седмица.

В същото време новият гръцки финансов министър Евклид Цакалотос обяви, че има политическа воля от страна на еврозоната за нов шанс за Гърция.

Пред журналисти в Брюксел Цакалотос подчерта, че има напредък в преговорите. Запитан защо все още няма ново предложение от страна на Атина, той отговори: „Сложно е“.

Междувременно стана ясно, че Гърция е помоли Европа за временно решение за нуждите й от финансиране през юли, докато се намери дългосрочно решение на гръцката криза. Това съобщи Reuters, позовавайки се на свои източници.

Възможно е лидерите на еврозоната да се съберат на нова извънредна среща в неделя, ако кредиторите са удовлетворени от новото предложение на Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!