Сергей Лавров: Искането към опълченците да свалят оръжие е нереалистично

OFFNews 01 септември 2014 в 10:05 4223 17

Сергей Лавров

Искането към опълченците да свалят оръжието си е нереалистично, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Изказването на руския политик дойде по време на ежегодната среща между студенти и преподаватели в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО), уточнява "Фокус".

Според Лавров, Вашингтон и Брюксел са длъжни да изискат от Киев да прекрати използването на тежко въоръжение срещу мирното население.

„Най-важното е Вашингтон и Брюксел да поискат от Киев това, което те искат във всички други конфликти – да се прекрати използването на тежко въоръжение и авиация срещу граждански обекти, срещу мирни жители”, подчерта руският министър.

Подобно изказване направи и руският президент Владимир Путин. В интервю за Първи канал той каза, че "онези, които смятат, че опълченците, които са подложени на обстрел, ще бездействат, са пленници на някакви илюзии". Пути заяви, че военните действия в Украйна трябва в скоро време да бъдат преустановени, за да се осигури подготовката на населението за зимата. "Според мен освен Русия никой друг не се замисля за това", каза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Междувременно Европейският съюз отложи решението си за налагане на нови санкции на Русия. Европейските лидери дадоха на Русия едноседмичен ултиматум да промени позицията си по отношение на украинския конфликт. 

Двама американски сенатори пък призоваха САЩ да въоръжи украинската армия. Според Джон Маккейн и Робърт Менендес администрацията на Барак Обама не само трябва да настоява за по-строги санкции срещу Русия, но и да изпрати оръжие в Украйна, за да й помогне да се отбранява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!