САЩ и съюзни арабски страни нанесоха удари по "Ислямска държава"

OFFNews 23 септември 2014 в 07:16 9270 11

САЩ и съюзни арабски държави нанесоха удари по

САЩ нанесе въздушни удари по позиции на „Ислямска държава” на територията на Сирия.

„Мога да потвърдя, че армията на САЩ и силите на партньорска нация са предприели военни действия срещу терористите от „Ислямска държава” в Сирия използвайки смесица от изтребители, бомбардировачи и удари, посредством ракети „Томахок” изстреляни от бойни кораби в морето. Решението за нанасяне на въздушни удари е взето от началника на американското Централно командване, генерал Лойд Истин, според авторизацията, предоставена му от началник-щаба. Ще предоставим повече информация по-късно”, заяви по-рано днес говорителят на Пентагона, контраадмирал Джон Кирби.

Малко по-късно американски медии съобщиха, че в атаката военновъздушните сили на САЩ са подпомогнати от С подкрепата на Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Водената от САЩ офанзива в Сирия отбелязва повратна точка във войната срещу „Ислямска държава”, след като администрацията на президента Барак Обама дълго време се въздържаше от намеса в сирийската гражданска война.
Ударите са били фокусирани и върху позиции на „Ислямска държава” по цели, разположени по границата между Сирия и Ирак.

Това е поредната серия от удари, които САЩ нанасят на джихадистите. Миналата седмица удари наносеха и френски бойни самолети. Офанзивата е подкрепена от още няколко европейски държави, които декларираха, че ще предоставят въоръжение на правителствените сили в Ирак. България се включи с доставката на муниции след като правителството прие постановление. 

В аудиозапис, разпространен във вторник в социалните мрежи, ислямската екстремистка групировка "Ислямска държава" призовава за нападения срещу цивилни граждани в страните, които участват във водената от САЩ коалиция на желаещите. Призивът е в резултат на атаките, които бяха нанесени върху обекти на групировката от американски и френски сили в Сирия и Ирак.

В почти 42-минутен запис, говорителелят на групировката Абу Мохамед ал-Аднани насърчава мюсюлманите да убиват "неверниците" в страните, които подкрепят САЩ и Франция във военните им действия.

"Ако можете да убиете всеки американски или европейски неверник - особено злобните и мръсни французи - или австралийски, канадски, или всеки друг неверник от неверниците, които водят на война, включително гражданите на страните, които са влезли в коалиция срещу Ислямска държава... убийте го по начин, по който можете", казва Аднани.

Той се обръща към мюсюлманите с въпроса дали ще оставят "кръстоносците" да ходят спокойно по тяхтага земя и да избиват невинни и дава примери със смъртта на жени и деца при самолетните атаки от последните дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!