Руски депутати поискаха празник в чест на войниците, превзели Крим

OFFNews 18 септември 2014 в 11:42 4140 10

Руски депутати предложиха да бъде учреден нов национален празник – Ден на „вежливите хора“, в чест на войниците, превзели Крим.

Предложението е на лидера на „Руска партия на пенсионерите за справедливост“ Игор Затов, но това беше подкрепено от редица други депутати, пише руското издание „Известия“.

Според Затов празникът трябва да е на 7 октомври, когато е рожденият ден на президента Владимир Путин.

Названието „вежливи хора“ стана нов образ на руската армия, на една модерна армия. Наименованието стана популярно след Крим и показва уважение не само към специалните части, но и към всички въоръжени сили, които спокойно и без кръвопролития помогнаха на жителите на Крим да се върнат в историческата си родина, посочи депутатът от партията на Путин „Единна Русия“ Виктор Водолацки.

Руският президент многократно отричаше Русия да има каквато и да била роля в Крим и твърдеше, че т.нар. „зелени човечета“ не са руски войници.

По-късно обаче той призна, че е имало руски военни в Крим, чиято задача е била да следят за реда при провеждането на референдума за независимостта на Крим от Украйна и присъединяването му към Русия.

Референдумът се проведе на 16 март, като 96,77% от взелите участие във вота гласуваха за независимост на Крим и присъединяване към Русия.

Два дни по-късно Русия подписа договор за присъединяване на Крим и Севастопол.

Резултатите от референдума и присъединяването на Крим към Русия не бяха признати от международната общност и станаха причина за налагането на санкции срещу Русия от страна на ЕС и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews