Руски войници влезли в Украйна

Offnews 28 август 2014 в 15:10 7643 29

Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че руски войници са били преведени в Украйна.

Информационните агенции коригираха изявлението на сайта на украинския президент, което преди това гласеше, че в Украйна има "руско нахлуване".

Порошенко свиква спешно заседание на Съвета за сигурност на страната, който да реши какви да са следващите стъпки в кризата. Заради влошената ситуация в източните региони, украинският държавен глава е отменил работната си визита в Турция, съобщава БНР. 

Посланикът на САЩ в Киев Джефри Паят предупреди, че Русия увеличава войските си, които се намесват пряко в боевете на украинска територия. По думите на Паят Москва е пратила в района най-новите си системи за противовъздушна защита, включително ракети СА-22.

Украинският премиер Арсений Яценюк призова западните си партньори - ЕС, Съединените щати и страните от Г7 да замразят всички руски активи до извеждането на руските военни от Украйна. Освен това Яценюк настоя за спешно заседание на Съвета за сигурност към ООН във връзка със същественото увеличение на руски войски в Източна Украйна. По думите на Яценюк руският президент Владимир Путин целенасочено е започнал война в Европа.

Постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин заяви, че в Украйна няма руски военни и техника. Келин направи изявлението си след извънредната среща на организацията за ситуацията.

ЕС заяви, че е изключително притеснен от информациите за руска военна намеса в Украйна. В същото време посланикът на Киев в Брюксел е призовал Европа за "мащабна" военна помощ, за да се спре агресорът.

По-рано украинските власти отправиха поредното обвинение към Русия за директна намеса в конфликта със сепаратистите. Случи се пълномащабно военно нахлуване на наша територия. И днес със своите действия руският генерален щаб се опитва да вземе под свой контрол селища в Донбас, заяви представител на вътрешното министерство в Киев.

Премиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко открито призна, че сред опълченците има 3-4 хиляди руски доброволци: Никога не сме крили, че сред опълченците има много руснаци, без чиято помощ щеше да ни е много трудно и сложно да воюваме. При нас идват много бивши кадрови военни. Нещо повече, ще съм още по-откровен – сред нас воюват и настоящи военни, предпочели да прекарат отпуската си не на плажа, а сред нас, заяви Захарченко пред канал Русия 24.

Киев и Запада говорят за нахлуване на Русия, за да оправдаят многочислените загуби, каза още Захарченко. По оценка на щаба на ДНР при контранастъплението на опълченците през последните дни украинската армия е изгубила около 750 военни – убити, ранени или пленени.

Украинският Съвет за национална сигурност съобщи в Туитър, че град Новоазовск е паднал под контрола на руски войски. Украинските сили сега се прегрупират за защита на ключовия пристанищен град Мариупол, съобщава Ройтерс.

Сепаратистите от Източна Украйна обявиха, че е въпрос на броени дни да освободят Мариупол. Представители на прокиевската администрация, милицията и многочислени информатори напускат по спешност града, заявиха военни от самопровъзгласилата се Донецка република, цитирани от Интерфакс.

При продължаващия обстрел на Донецк са загинали 11 души, съобщиха жители на града. Десет души са загинали при пожар в Дом на културата в Калинински район, предизвикан от попаднал снаряд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!