Руският хуманитарен конвой влезе в Луганск

OFFNews 22 август 2014 в 20:29 5078 17

Камионите от руския хуманитарен конвой в Луганск.

Снимка Греъм Филипс.

Камионите от руския хуманитарен конвой в Луганск.

Първите руски камиони с хуманитарна помощ пристигнаха в град Луганск, съобщи за "РИА Новости" лидерът на Луганска народна република, информира RT.

В петък сутринта няколко дузини от камионите преминаха украинската граница в посока Луганск, след като Москва нареди на конвоя да продължи, без да чака позволение от Киев за това. Малко след това 145 тира от общо 280-те вече бяха в Украйна.

"Готови сме да бъдем съпроводени от представители на Червения кръст, които да помогнат в раздаването на помощта", се казва в съобщение от външно министерство.

Руските камиони на влизане в Луганск. Снимка: Греъм Филипс.

Никой от Международния комитет на Червения кръст не е придружил конвоя обаче. "Това се дължи на проблемите със сигурността", коментира пред RT Галина Балзамова от Червения кръст. "Луганск беше обстрелван цяла нощ. Не мислим, че сигурността ни беше гарантирана от всички страни, замесени в конфликта, за да ескортираме конвоя."

Началничката на руския Червен кръст обаче изразява силната си подкрепа за хуманитарния конвой и силно недоволство от "нереалистичните условия на Украйна" той да бъде пуснат на нейна територия. Тя твърди, че руският Червен кръст ще ескортира камионите, стига това да бъде позволено от Международния комитет на организацията.

Междувременно Пентагонът съобщи, че е "много разтревожен" от навлизането на конвоя в Украйна, заяви контраадмирал Джон Кирби, говорител на министерството на отбраната. "Това е нарушение на суверенитета и териториалната й цялост от Русия. Руснаците трябва незабавно да изтеглят хората и техниката си от територията на Украйна. В противен случай Русия е заплашена да плати цената на още по-дълбока изолация", каза той на брифинг във Вашингтон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!