Русия ни плаши с Османската империя, защото "играем по свирката на Брюксел"

OFFNews 28 декември 2014 в 18:13 29148 60

Снимка sxc.hu

Държавното радио Голос России излъчи противоречив коментар за казуса около "Южен поток". Автор на материала, озаглавен "С руския газ в Османската империя?", е Вера Жердева. Препечатваме го без съкращения:

Свято място празно не остава. Това правило важи и за световния енергиен пазар. Достатъчно беше София да заиграе по свирката на Брюксел и да блокира строителството на „Южен поток”, когато Русия предложи апетитното парче от газовата питка на Анкара, благодарение на което Турция получи възможност да стане несъмнен лидер на балканския енергиен пазар.

Ще се опита ли Анкара да се възползва от това и да разшири политическото си влияние в региона? Този въпрос зададохме на Георгий Енгелгард, историк, политолог и специалист по политически ислям:

"Разбира се, че Турция ще се постарае максимално да използва новата си роля за засилване на влиянието на Балканите. През последните години ние виждаме, че правителството на Ердоган постоянно подчертава огромния си интерес към региона, стремежа да се върне в зоната на бившата Османска империя. Конкретно, първоначалният вариант на „Южен поток”, както и газопроводът „Бургас-Александропулис” - също блокиран от българските власти, беше изгоден за балканските страни с това, че даваше от никого независим, включително и от Турция, източник на енергийни ресурси.

Ако бъде реализиран „Турски поток”, както и в случая с построяването на Трансадриатическия газопровод (ТАП), Турция ще получи контрол върху газовите доставки в страните от региона, а значи - и допълнителен лост за натиск върху неговите страни. Турците са изкусни търговци и никога няма да изпуснат и най-малката възможност да използват този лост за осигуряване на собствените си интереси на Балканите.

Също така трябва да се има предвид, че при сериозно развитие на руско-турското икономическо сътрудничество, а и на фона на по-нататъшното захлаждане на отношенията между Русия и ЕС, Москва ще има много по-голямо внимание към интересите на Анкара на Балканите"

Какво могат балканските страни да противопоставят на засилването на влиянието на Турция?

Георгий Енгелгард: Сега Балканите (включително и страните от ЕС) преживяват тежка икономическа криза и на този фон динамично развиващата се Турция изглежда особено различна и привлекателна. Балканските държави ще могат да противопоставят нещо на турското влияние само в случай на успешно икономическо развитие. И „Южен поток” беше сериозен шанс за такова развитие, провалено с общите усилия на Брюксел и София. Ефективен начин може да стане развитието на сътрудничеството с Русия и използването на подкрепата на Москва за защита от турския натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!