Русия започна да разпродава валутните си резерви

OFFNews 17 декември 2014 в 14:19 15085 41

Руското финансово министерство обяви, че започва да разпродава валутните си резерви в размер на около 7 млрд. долара.

Министерството на финансите разглежда рублата като изключително подценена и започна да продава остатъците, заяви говорителят на ведомството Светлана Никитина.

Зам.-министъра на финансите Алексей Мойсеев пък обяви, че министерството има готовност да продава валута на пазара, докато е необходимо.

В същото време руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че рублата не може да не реагира на санкциите, но курсът не съответства на обективната картина.

Има две основни причини за падането на курса на рублата, които не зависят от Русия – падането на цената на нефта и външнополитическия натиск под формата на санкции срещу Москва, посочи Медведев.

Предишните финансови пазари на практика са затворени за нашите банки и за нашите компании. Разбира се, рублата не може да не реагира на това, макар че цифрите, които виждаме през последните няколко дни, не съответстват на обективната картина и необосновано излязоха извън комфорта за нашата икономика и за хората, подчерта той.

Случващото се в момента на валутния пазар е „игра на емоции“, категоричен е Медведев.

Рублата днес е значително по-стабилна от вчера, когато курсът на еврото достигна до над 100 рубли, а един долар се търгуваше за 80 рубли.

Днес едно евро се търгува за около 85 рубли, а един долар – за около 68 рубли.

През първата половина на декември Банката на Русия похарчи над 10,3 млрд. долара за поддържане на курса на рублата, като само в понеделник са продадени 1,9 млрд. долара.

Обезценяването на рублата започна още преди няколко месеца, като в рамките на октомври курсът на долара нарасна от 39 до 43 рубли за долар.

На 1 декември един долар се търгуваше за 54 рубли, а едно евро – за 67 рубли. Тогава руската централна банка продаде 700 млн. долара, а от 7 декември интервенциите станаха ежедневни.

На 14 декември Банката на Русия продаде 2,383 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!