Гърция гласува с "Не" (на живо)

OFFNews 05 юли 2015 в 19:20 16577 30

Снимка skai.gr

Гърците гласуват днес на референдум за това дали да бъде прието или не споразумението, предложено от кредиторите.

Гръцкото правителство представи референдума като избор дали гърците сами да решават съдбата си или не, а според европейските лидери истинският въпрос е дали Гърция да остане в еврозоната или не.

OFFNews ще следи на живо референдума в Гърция.

Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 19 часа, а около 21 часа се очакват първите резултати.

19:28 часа - говорител на "Сизира" заяви, че екзитполовете ще позволят на партията да действат по-бързо и да започнат преговори веднага. 

Според днешно проучване на агенция MRB за телевизия Star процентът на положителния вот е между 46 – 51 на сто и на негативния между 49 и 54 на сто.

Първата преценка на агенция Marc за телевизия Alpha е 45,5 – 50,5 на сто за отговор ДА и 49,5 – 54,5 на сто за отговор НЕ. Средните прогнози на агенцията са за 52 на сто в полза на отговор НЕ и 48 на сто за отговор ДА.

Резултатите на днешно проучване на агенция Metron Analysis за телевизия Antenna са 49 на сто за отговор НЕ и 46 на сто за отговор ДА. Нейната преценка за крайния резултат от вота е 52 – 54 на сто за отговор Не и 46 – 50 на сто за отговор ДА.

На въпроса „кой отговор ще получи мнозинството от гласовете” 51 на сто от участниците са отговорили НЕ, 37 на сто – отговор ДА и 12 на сто са заявили, че не знаят или не искат да отговорят.

Екзитпол за гръцката Алфа ТВ -
ДА - 45.5-50.5%
НЕ - 49.5-54.5%

19:03 часа - Изборният ден в Гърция приключи. Предстои оповестяване на първи резултит до края на деня. Според неофициална информация, Гърция е избрала "Не" ("Oxi") на референдума. 

18:25 часа - Журналистът от BBC Робърт Пестън написа в своя „Туитър“, че гръцкото правителство се готви да проведе след края на референдума спешно заседание с участието на представители на централната банка и големите банки в страната. На заседанието ще се обсъждат икономическата ситуация в страната и предварителните резултати от референдума. 

17:37 часа - Италианският премиер Матео Ренци: Какъвто и да е резултатът, утре отново ще преговаряме

Независимо от резултата от референдума, европейците отново трябва да седнат на масата за преговори с Гърция, заяви италианският премиер Матео Ренци за вестник Il Messaggero. Според него Гърция няма да излезе от еврозоната и ще направи всичко възможно да се договори с кредиторите. Все пак Ренци подчерта, че Гърция не може да бъде спасена без реформиране на пенсионната система и на заетостта и без борба срещу укриването на данъци.

16:33 часа -  Няколко часа преди края на референдума, активноста е сравнително висока - 35% от имащите право на глас гърци са дали своя вот. За да бъде референдумът обявен за валиден, избирателната активност трябва да бъде поне 40%.

15:24 часа - Зои Констандопулу: Днес е исторически ден

Днес народът има думата. В неговите ръце е решението за бъдещето, съдбата му, властта, дадена му от конституцията. Народът ще подкрепи онези, които му се довериха и го защитиха, и ще опровергае онези, които се опитаха да го уплашат. Днешното поколение пише история”, заяви председателят на парламента Зои Констандопулу, цитирана от grreporter.info.

15:00 часа - По-голямата част от гърците са гласували на провеждащия се в страната референдум с „не“ по въпроса за приемането условията на международните кредитори, показват данните на социолози, цитирани от РИА Новости. Според едно от допитванията, разликата между гласувалите с „да“ и „не“ е 7-8%, а според друго 4%. Експерти отбелязват, че резултатите може да се променят през втората половина на деня. 

13:30 часа - Графит, изобразяващ гръцкия премиер Алексис Ципрас като бог, се появи на стена до изборна секция в Атина.

Снимка: grreporter.info

12:45 часа - Малко след 12.30 часа своя глас даде и гръцкия финансов министър Янис Варуфакис.

"От пет години насам провалите на Eurogroup водят до ултиматуми без никакъв смисъл. Днешният момент е свят, това е момент на надежда за Европа. Демокрацията и общата валута могат да се съчетаят”, коментира пред журналисти той.

Снимка: grrepoerter.info

12:00 часа - Слаба е избирателната активност до обяд. За да е валиден референдумът, избирателната активност трябва да е поне 40% от всички регистрирани гласоподаватели – 9 855 029 души.

11:20 часа - Малко след 11 часа своя глас в столицата Атина даде гръцкият премиер Алексис Ципрас. След като гласува, той заяви, че изборът е в ръцете на гърците.

"Днес е празник, празникът на демокрацията. Защото демокрацията е празник, тя е радост. Когато побеждава страха и изнудването, тя е и избавление, и изход. Народът изпраща послание за решителност, послание, че изборът е в неговите ръце. Много хора могат да пренебрегнат волята на правителството, никой не може да игнорира волята на един народ да държи живота си в ръцете си", подчерта той, цитиран от grrepoerter.info.

Снимка: ekathimerini.com

Заедно с Ципрас гласува и гръцкият президент Прокопис Павлопулос.

"Днес е денят на гражданина, който трябва да реши по съвест и оглед на националния интерес бъдещето на страната и на народа. Независимо от резултата, утре всички трябва да вървим заедно", обяви Павлопулос, след като даде своя вот.

11:00 часа - Изборният ден протича спокойно. За момента няма регистрирани нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!