Путин: Убийството на Немцов е поръчка и провокация

OFFNews 28 февруари 2015 в 08:10 11729 35

Снимка БГНЕС/ЕПА

Убийството на Борис Немцов в Москва е поръчково и със силно провокативен характер, обяви руският президент Владимир Путин.

Известният руски опозиционен политик Борис Немцов беше убит в Москва късно снощи. Немцов е застрелян в центъра на руската столица.

Изстрелите дошли от преминаващ автомобил. Били са шест, четири от тях са улучили жертвата.

По информация на московската полиция минути преди убийството Немцов се е разхождал със свои приятели, дошли от Украйна. Руските власти започнаха операция „Прихващане”.

На 10 февруари тази година Немцов заяви пред изданието "Собеседник": "Страхувам се, че Путин ще ме убие."

"Винаги, когато говоря с майка ми по телефона, тя казва: "Кога ще се спреш да се караш с Путин? Той ще те убие!". Тя го казва напълно сериозно", разказа той.

През декември 2010 г. Владимир Путин обвини Немцов в телевизионно предаване на живо, че е сред хората, които искат "пари и власт", готови да "разпродадат цяла Русия".

 Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков обяви:

"Президентът отбеляза, че това жестоко убийство има всички белези на поръчково и притежава изключително провокативен характер. Президентът поръча на шефовете на МВР, СК и ФСБ да сформират следствена група, като вземат под свой личен контрол разследването. Президентът изразява дълбоките си съболезнования на роднините и близките на трагично загиналия Борис Немцов".

Руският премиер Дмитрий Медведев призова да бъде направено всичко възможно да бъдат разкрити убийците на опозиционния политик Борис Немцов.

Президентът на САЩ Барак Обама също осъди убийството на руския опозиционен лидер:

"Осъждаме жестокото убийство на Борис Немцов и призоваваме правителството на Русия да проведе бързо, безпристрастно и прозрачно разследване на обстоятелствата около престъплението, така че съпричастните към него да бъдат привлечени към отговорност".

Убийството беше извършено навръх организирания за 1 март голям опозиционен протест. Той ще се превърне в траурно шествие в памет на убития политик.

Борис Ефимович Немцов е руски бизнесмен и политик. Автор на научни статии и няколко книги. Доктор по физика и математика. Един от създателите на партия „Съюз на десните сили“. Бивш първи заместник-председател на правителството и министър на Руската федерация, кандидат президент на изборите през 2008 година. От юни 2012 г. Немцов е съпредседател на опозиционната "Републиканска партия на Русия - Партия на народната свобода". Немцов е автор на редица изключително критични доклади за управлението на Путин. Той е и един от главните организатори на "Марша на несъгласните" и протестите под надслов "За честни избори" (2011—2013).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!